Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Mezinčkov triumf

Črnuški alpinistični odsek, 28.01.10 - Crni
Mezinčkov triumf v Bovškem Gamsovcu
 

 

petek, 29. januar 2010, ob 10:12, Franci Savenc, ogledov: 2817

ČAO - Andrej Erceg: ... v Bovškem Gamsovcu - Torek je bil za naju z Buhom en pester dan. In noč!

Najprej sva zjutraj ogrela Laguno z ritjem po snegu na poti proti Peričniku. A se je hitro zataknilo. Težka mrcina je omagala že na prvi klančini, potem pa je pri vožnji nazaj še zdrsnila s snežne kolesnice v mehak sneg in pričelo se je travmatično reševanje vozila.

Celotna objava (z več fotografijami) na Črnuški AO >>>

/.../ Nadaljevanje je bilo bolj spokojno. Slabe štiri ure sva na smučeh dostopala do bivaka pod Luknjo oz. do vzhodne stene Bovškega Gamsovca, kjer sem imel ogledano linijo vzpona.

S plezanjem sva v megli, ob rahlem sneženju, v dobrih/odličnih razmerah nenavezana pričela ob pol enajstih. Varovala sva se v štirih podaljšanih raztežajih, še najbolj zanimiv pa je bil odsek v zadnjem delu vzpona, po tankem, navpičnem ledu ter miks pod vrhom smeri, zabeljen z intenzivnimi pršnimi plazovi (možen obvoz s prečenjem snežišča v desno).

Na vrhu sva bila ob petih, a razgleda ni bilo. Megla je bila tako gosta, da se Buhu, ki je bil na tem grebenu že trikrat, niti sanjalo ni kje sva, meni pa še manj. Poleg tega pa je zmrznil še kompas na moji Suunto - Replacing Luck for Luck uri in nama kazal precej fantazijske smeri neba, zato karte nisva mogla natančno »umeriti«.  …

/.../ Jutro je bilo pasje mrzlo ter jasno, razgled z najinega apartmaja na vrhu Bovškega Gamsovca izjemen, a roke preveč pozeble za kakšno resno fotografiranje. V zimski idili sva čez Luknjo sestopila do smuči ter zgodaj popoldan na toplem žvečila prve domače sendviče iz mojstranskega Mercatorja.

Smer Mezinčkov triumf (V/AI4, M5, 700 m, 6.30 h) plezala Primož Buh - Andrej Erceg

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker