Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Solčavski Nestor je umrl

Jutro: V Solčavi je v petek 15. t. m. v visoki starosti skoraj 90 let umrl g. Anton Herle, širom Slovenije znani in sloveči čebelar, oče pokojnega gimn. profesorja v Kranju dr. Mirka Herleta in oskrbnika Piskernikove koče v Logarski dolini g. Forta Herleta.

Pokojnik je bil vse življenje odločen narodnjak, ki si je pridobil velike zasluge za tujski promet v svojem rodnem kraju.

Bil je velik ljubitelj slovenske zemlje, ki jo je opetovano vso peš prehodil.
Še pred dvema letoma je šel peš iz Solčave v Kranjsko goro in Rateče, da ondi na svoje oči vidi veliki napredek tujskega prometa.

Ko se je pred 40 leti osnovala Savinjska podružnica SPD, je bil pokojni Herle njena najmočnejša opora v Savinjskih Alpah, kjer so takrat neomejeno gospodarili celjski Nemci. Da si je SPD pridobilo svojo postojanko v Logarski dolini in na Okrešlju, je zasluga pokojnikova. Frischaufov dom je bil zgrajen po njegovem nasvetu in pod njegovim stalnim nadzorstvom. Razume se, da je bil med planinci splošno znan in visoko spoštovan. Cenili pa so ga tudi zaradi njegove visoke inteligence in izredne naobraženosti. Dasi je bil samouk, si je pridobil presenetljivo veliko splošno znanje, da je lahko inteligent z njim govoril o vseh vprašanjih domače in svetovne politike. V čebelarstvu je bil strokovnjak, znan širom Jugoslavije. Na čebelarskih razstavah je opetovano dobil prva odlikovanja. In kar je pokojnika najbolj odlikovalo,je bil njegov brezpogojni jugoslovenski patriotizem.

Bil je navdušen Jugosloven, pripravljen za svojo državo Jugoslavijo žrtvovati vse, tudi premoženje. Še pred par tedni je pisal poslancu svojega okraja, da bi bil pripravljen dati rade volje vse svoje skromne prihranke, ako bi vedel, da bi tudi drugi storili isto in ako bi bilo s tem pomagano domovini, da bi se rešila težke gospodarske krize. Vzoren rodoljub!
Njegovo požrtvovalno delo za rodne kraje in domovino je našlo priznanje tudi na najvišjem mestu. Nj. Vel. kralj ga je odlikoval z redom sv. Save. Pogreb bo danes v nedeljo, ob 9.45 na domače pokopališče v Solčavi.
Zaslužnemu pokojniku bodi ohranjen trajen spomin!

Jutro, 17. september 1933


Anton Herle, rojen 10. januarja 1845 v Solčavi, je imel od leta 1876. svojo gostilno, ki so jo Nemci nazivali »Gasthaus zum Messner«, ker je bil dolgo let cerkovnik, domače ime pa je bilo Vitežič. Frischauf mu je dal prvo spominsko knjigo.
Anton Herle se je že od nekdaj brigal za razvoj turistike in za povzdigo prometa tujcev v Solčavi. Ko se je ustanovila l. 1893. Savinjska podružnica SPD, je takoj pristopil kot član ter je do danes neumorno podpiral njeno delovanje in je dajal dobre nasvete. V nebrojnih pismih me je opozoril na delovanje naših nasprotnikov. Pomagal nam je pri pogajanjih z Janezom Plesnikom v Logarski dolini za nakup zemljišča, kar se nam je tudi posrečilo.
Od l. 1908., ko se je zgradil Frischaufov dom na Okrešlju, je oskrbel in vodil vso nošnjo provijanta in inventarja iz Solčave na Okrešelj. Med vojsko je eno leto sam oskrboval Frischaufov dom. Nekaj let pridno obiskuje svojega sina Forta, ki oskrbuje Piskernikovo zavetišče. Čeprav je že star, nima miru in najde pri koči vedno kakšno delo. Anton Herle je bil in je še pravi steber v Solčavi za SPD, za kar mu gre vsa čast.

Fran Kocbek – Savinjske Alpe, Celje 1926

  17.09.1933

Herle Anton

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti