Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na današnji dan

26. januarja 1910, se je v Ljubljani rodil skladatelj, pianist, pedagog, publicist, prevajalec, gornik in fotograf Marijan Lipovšek.

Kljub stoletnici njegovega rojstva ga mediji v teh dneh ne omenjajo pretirano.


Na spletni strani radio ognjišče imajo: Marjan Lipovšek - stoletnica rojstva,
z zvočnim zapisom oddaje, ki so jo posneli 24. januarja 2010.
Slavnostni koncert ob njegovem jubileju je napovedan za 25. marec; na njem bo ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV nastopila njegova hči mezzosopranistka Marijana Lipovšek. Narodna univerzitetna knjižnica pa pripravlja razstavo o Lipovšku kot vizionarju v slovenski kulturi.

Marijan Lipovšek je v Ljubljani dobil osnovno izobrazbo, se srečal z glasbo in gorami. Študij je nadaljeval v Pragi in se izpopolnjeval v Rimu in Salzburgu. Napisal je vrsto skladb od simfonij, suit, klavirskih variacij do samospevov in zborovskih skladb. Pisal je tudi filmsko glasbo. Bil je odličen glasbeni predavatelj in kritik. Prevajal je življenjepise svetovno znanih glasbenikov in gorniško literaturo. Svoje gorniške podvige pa je popisal v delu Steze skale in smučišča.

Bil je gornik v pravem pomenu besede, odličen poznavalec gora, že petdesetleten je s hčerko Barbko (Lipovšek-Ščetinin) in sinom Matejem  ponovil Čopov steber, pisal je v Planinski vestnik, prevajal planinsko literaturo (Kugy: Pet stoletij Triglava, Harer: Beli pajek), njegovo delo Steze, skale in smučine je doživelo dve izdaji ...
1974 je dobil Prešernovo nagrado za življenjsko delo ...


slWikipediaMarijan Lipovšek, slovenski skladatelj, pianist in pedagog, * 26. januar 1910, Ljubljana, † 25. december 1995, Ljubljana.
 
Glasbeni konservatorij (kompozicijo in klavir) v Ljubljani je končal leta 1932, izpopolnjeval pa se je v Pragi, enako kot njegov slovenski stanovski kolega Pavel Šivic, pri skladatelju Josefu Suku in Aloisu Hábi.
Lipovšek je bil vsestranski človek. Poleg skladateljskih in pianističnih dejavnosti, po katerih je najbolj prepoznaven, je bil še urednik, predavatelj, pedagog, prevajalec, kritik, publicist, esejist, fotograf in alpinist. Mnogim ljubiteljem gora je znana njegova knjiga Steze, skale in smučišča.
V skladateljskem smislu je predstavnik slovenske neoklasicistične smeri, kot izvrsten pianist pa je bil najbolj opažen kot spremljevalec svoje hčerke, svetovno znane mezzosopranistke Marjane Lipovšek. Za svoje vsestransko glasbeno delo je leta 1974 prejel Prešernovo nagrado.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti