Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

BOFF: Štiri nagrade trem filmom

Andrej Dekleva: Najboljši filmi tretjega bovškega filmskega festivala so Carstenz – Siedma hora (Slovaška), New Zealand South Island Circumnavigation (Velika Britanija) in To ni hec (Slovenija).

Bovec, 31. december – Tretji bovški festival filmov o naravi in športih v njej (Bovec Outdor Film Festival – BOFF) v Kulturnem domu Bovec se je sinoči končal s podelitvijo nagrad najboljšim filmom.

Nagrado žirije za najboljši film festivala v kategoriji narava in okolje je prejel film Carstenz – Siedma hora slovaškega avtorja Pavola Barabaša (2008). Odločitev žirije je potrdilo tudi občinstvo, saj ga je izglasovalo še za najboljši film po svoji izbiri.

V kategoriji šport in akcija je žirija nagradila film britanske avtorice Justine Curgenven z naslovom New Zealand South Island Circumnavigation (2008). Za najboljši film te kategorije po izbiri občinstva je bil izbran domači film To ni hec avtorja Tomaža Šantla (2009).

Gledalci so v treh dneh videli 26 filmov, od teh 20 v tekmovalnem programu. Neuradno se je festival začel v ponedeljek z razstavo del športnega fotografa Petra Fetticha in projekcijo filma izven konkurence. V torek je festival odprl župan Bovca Danijel Krivec, ob podelitvi nagrad pa sta ga zaključila predavanje letalca Matevža Lenarčiča in netekmovalni sklop reklamnih in predstavitvenih filmov.

Predstave si je v povprečju ogledalo po okoli 200 gledalcev, skupaj so izpolnili 1150 glasovnic.

“Računamo, da bomo z novicami z uspešne tretje izvedbe festivala dosegli tudi tuje avtorje, ki doslej za nas še niso vedeli. Nekaj avtorjev je bilo letos tudi tukaj in računamo, da bodo širili glas o Bovcu. Tudi razpis za četrti festival bo kmalu zunaj, zato si obetamo prihodnje leto še bogatejši izbor,” je po koncu povedala programska vodja festivala Polona Ziherl.

Tudi organizacijski vodja Jan Maček je z mislimi že pri naslednjem festivalu: “Z letošnjo izvedbo sem zadovoljen. Prihodnjič bomo festival skušali razširiti na še več spremljevalnih dejavnosti – prireditev, delavnic ... Količina filmov je prava, termin tudi, tako da se zopet vidimo konec decembra 2010.”

Nagrade žirije je podeljeval član Marco Mosetti, gost iz Italije: “Pri izbiri nagrajenih filmov smo bili kar v zadregi, toliko dobrih izdelkov smo videli. Prepričan sem, da smo izbrali prava dva, enega je potrdilo tudi občinstvo in dodalo še drugega, slovenskega, ki me je tudi zelo pozitivno presenetil, čeprav pri svojih letih z rolkanjem nimam nič skupnega. Odlično je izdelan in kaže enako navdušenje avtorja nad filmom kot akterjev nad športom.”

Zmagovalne filme bomo lahko še enkrat videli 7. in 8. februarja v ljubljanskem Kinodvoru v programu Kinodvor Adrenalin.

Prvi bovški festival snežnih skulptur je zaradi toplega vremena prestavljen na termin okoli 20. februarja.

Andrej Dekleva

O nagrajenih filmih

Carstenz – Siedma hora
Kategorija narava in okolje - nagrada žirije, nagrada občinstva

Alpinizem / Slovaška, Pavol Barabaš / 2008 / 44′
Plezalska odprava se ob pomoči domorodcev prebija skozi nedotaknjeno džunglo Nove Gvineje proti najvišji gori Avstralije in Oceanije. Piramida Carstenz (4884 m) velja za najbolj eksotično in težko dostopno goro na svetu. Napovednik >>>

New Zeland South Island Circumnavigation
Kategorija šport in akcija – nagrada žirije

Kajak / Velika Britanija, Justine Curgenven / 2008 / 48′
Prikaz enega izmed težjih kajakaških popotovanj, srečanj z divjino južnega otoka Nove Zelandije in prijaznih tujcev. Par v morskih kajakih v visokih valovih in ob nevarnih vetrovih prevesla 2400 kilometrov. Napovednik >>>

To ni hec
Kategorija šport in akcija – nagrada občinstva

Rolkanje / Slovenija, Tomaž Šantl / 2009 / 41′
V marsičem klasičen rolkarski film, seveda z veliko uspelimi in neuspelimi triki na uličnih lokacijah. Pa vendarle zelo izviren in sproščeno zabaven. Napovednik >>>

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti