Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN - 29.12.09

Nekaj novosti, presenečenj in - vse naj!

Prejšnji teden se mi je malo zareklo. Očitno nisem pisal zadnjič to leto, a tokrat, če hočem ali ne, počasi zmanjkuje časa. Skoraj najlepše pri času je, misel je res malo perverzna, da ga prej ko slej zmanjka. Leta bo konec in tudi zadnji zamudniki bomo, poleg trgovcev, delali inventure in načrte za prihajajoče leto.

Novo na primorskem

Jure Črnič (AO Bovec) in Tine Cuder (AO Ljubljana Matica) sta 20.12. v dolini Zadnjice preplezala nov slap. Slap se nahaja v pobočju Bukovca, ob poti čez Dol, če greste iz Zadnjice po poti na Prehodavce. Pristopa od rampe v Zadnjici je za približno 45 minut. Tri raztežaje dolg slap ponuja ravno pravšnje težave za vplezavanje pred začetkom sezone v vrhunskem ambientu zatrepa Zadnjice. Slap v Bukovcu (3+, 80°, 150 m) se imenuje najnovejši dosežek bovških alpinistov.

Slap v Bukovcu

iz drugih primorskih slapov

Nekaj informacij sem prejšnji teden prejel z zamudo in bodo tokrat zelo prav prišle kot popestritev zadnjih AN, ker po pričakovanju v tem vremenu prav veliko vzponov ni bilo opravljenih. Iz rodnega kraja je prišla vest, da so 21.12. Iztok Rutar, Sandro Krajnik in Blaž Konec (vsi Soški AO) preplezali Perobnico (3, 150 m) nad Poljubinjem. Slap ne slovi po pretiranih težavah, a zaradi neugodne sončne lege redkokdaj zamrzne v celoti. Fantje pa so imeli baje povsem dobre razmere. Če k temu dodam še vzpone članov AO Cerkno, ki so preplezali vrsto slapov v Trenti in nad Drežnico, je jasno, da je prvi ledni vrhunec že za nami. Toni Groblar in Ivan Raspet sta tako preplezala Srečno Kekec (4, 200 m) v Mlinarci, kar osem članov odseka pa je isti dan, 20.12., plezalo v Črniku nad Drežnico. Rado Lapanja, Marko Leban, Borut Nadiževec, Klemen in David Jeram, Borut Seljak, Klemen Florjančič ter Lovro Telban. Plezali so tam prisotna Levi in Desni slap v Črniku (oba 3+, 250 m). Plezan je bil tudi Dušanov slap (4+, 250 m), ki je do pred nekaj let imel status najtežjega na tem območju. Bolj na Gorenjskem pa je poleg vseh omenjenih klasik vzpon doživel tudi Lucifer (4+, 210 m).

in primorskih plezališč

Ker tudi na področju športnega plezanja vlada suša, sem bil vesel novice, da je 28.12. Mitja Peternelj (AO Kranj) v Ospu v sektorju Nad vasjo preplezal smer Karies (8b). Nekoč legendarna smer, kar je pravzaprav še danes, in nekoč precej aktiven opremljevalec novih smeri, ki lepo nadaljuje s kariero športnega plezalca.

Voščilo

Ker lepega ni nikoli dovolj, naj tokrat še z moje (in Tomaževe) strani želim vse lepo, veliko zdravja, sreče ter čim več lepih doživetji in nepozabnih trenutkov. Predvsem pa vam želim, da bi vam osvojeni vrhovi in stene prinesli čimbolj jasne poglede in predvsem poglede preko obzorji, ki se včasih zdijo tako dokončna.

Srečno!

Peter Mežnar

PS.: Pa na naju se v prihajajočem letu tudi spomnite kaj: alp.ple@planid.org !

 

 

 

 

 

 

 

Perobnica

Značke:
AN LED novosti

4 komentarjev na članku "AN - 29.12.09"

Anže Čokl,

Domnevni prvenstveni vzpon v smeri Slap v Bukovcu smo leta 2001 po neuspelem vzponu v Belem traku preplezali že Anže Čokl, Peter Mikša in Primož Lajevec (takrat še vsi AAO).


Peter Mežnar,

Hvala Anžetu za pojasnilo! Verjetno (bo)sta tudi Jure in Tine vesela tega pojasnila. Tudi (in predvsem) temu so namenjene novice - da se kakšna zaprašena novica pojavi v javnosti.


Peter Mikša,

Slap je tako očiten, da nam na kraj pameti ni prišlo, da je prvenstveni. Zato tudi nismo nikjer objavljali, niti ne preverjali za podatke. Smo ga pa tudi mi cenili na dobro trojko.

Sestopali pa smo po nakazani grapi, ki se vidi na sliki levo. Kakšen spust ali dva po vrvi, ostalo pa je šlo brez težav. Dokaj hiter sestop.

Lp, p


Jure Črnič,

Anže, Peter in Mikša brez zamere, se bova pač zadovoljila z ponovitvijo. Omenjeni slap s Tinetom nisva nikjer zasledila kljub temu, da kar dobro spremljava kronologijo vzponov na našem koncu. No, Pero pa so novice obudile, že pozabljen vzpon iz pred let.

LP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti