Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vendarle gradnja na Golici?

Gorenjski glas - Janko Rabič: Na vrhu Golice ne bi gradili nove koče s prenočišči, temveč pokrit objekt s prostorom za počitek planincev.

V planinski in širši javnosti so se že nekajkrat pojavile pobude, da bi na Golici spet zgradili planinsko postojanko. Na vrhu je nekoč že stala Kadilnikova koča, ki so jo leta 1905 zgradili člani podružnice Slovenskega planinskega društva za kranjskogorski sodni okraj. Nižje na pobočjih Golice pa so že leta 1892 člani nemško avstrijskega planinskega društva zgradili Nemško kočo. Obe so med NOB požgali partizani, da ne bi Nemcem služila za oporišče. Na mestu nekdanje Nemške koče so jeseniški planinci leta 1984 zgradili novo. Je ena najbolj obiskanih društvenih postojank, predvsem v maju.

Markacisti društva so letos temeljito obnovili več poškodovanih poti na pobočjih Golice.

Pri Planinskem društvu Jesenice sicer niso najbolj naklonjeni zamisli o novi postojanki na vrhu Golice, saj obstoječa le uro hoje nižje predstavlja zavetišče za počitek in prenočitev planincev. Zamisli o gradnji na Golici so spet postale realnejše po letošnjem sestanku predsednika društva Branka Berganta in župana občine Jesenice Tomaža Toma Mencingerja. Pogovor se je sukal v smer, da na vrhu Golice ne bi gradili nove koče s prenočišči, temveč pokrit objekt s prostorom za počitek planincev. Težko je napovedati, kdaj naj bi se ta zamisel uresničila. Ne glede na to pa člani jeseniškega planinskega društva že prihodnje leto načrtujejo, da bodo sedanjemu prostoru na vrhu Golice dali prijaznejšo podobo. Postavili bodo planinsko informacijsko tablo, prostor bodo ogradili in namestili klopi. Planinci si bodo tako lažje odpočili in se naužili čudovitih pogledov na Gorenjsko in sosednjo Koroško.

Janko Rabič

  27.11.2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

5 komentarjev na članku "Vendarle gradnja na Golici?"

Gorazd Gorišek,

Zdaj je recesija. Tudi soli očitno zelo primanjkuje. Še posebej v prvem delu pisma iz Nejčeve povezave, ki govori o Avsenikovem domu na Golici.


Marko Kern,

Pa saj jutri smo šele prvega decembra, kje je šele prvi april...


Tomaž Ogrin,

"prostor bodo ogradili", sedanjemu prostoru dali prijaznejšo podobo".

Res, nekateri ograjeni ne moremo razumet, zakaj bi bil vrh Golice neprijazen in zakaj ogradit. Kaj je narobe z nami, da sedenje na tleh, ali zaziranje v podeče se oblake, ležeč na hrbtu , ni odpočivanje. A res ni pametnejšega dela pod soncem,kot stalni pritiski za vnašanje dolinskih navad in predmetov na vrhove. Moraš imet klop, kot moraš imeti robec. A je to, to? Kako bi bilo fejst, če bi lahko imeli na vrhu Golice tudi avtomat za napitke in bi se ob njem "naužili čudovitih pogledov......."!

A je planinstvo res v duhovni krizi? Upam, da (še) ne povsod...


Nejc Mrak,

Zdaj, ko imamo že vsega zadosti, pa nam očitajo, da nimamo ...

http://www.jesenice.si/dokument3.asp?id=2610&tip=pdf

...zamisli!

Ker močno dvomim, da nam je g. Janko postregel z raco, se lahko že zdaj veselimo šilca domačega v varnem zavetju "prostora za počitek planincev", ki nam ga bo ob milem zvoku avsenikovih melodij stregel kak kleni lokalni podjetnik.

Pa lep pozdrav z jeseniških Butal.


Marjeta Štrukelj,

Nimam še koledarja za leto 2010. Morda pa bo prvi april manjkal?

Poglejmo, če je ostal še kje ščepec posejane soli… ta bi morala zadoščati!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti