Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Še en vzpon mimo svedrovcev

Sonnie Trotter nadaljuje z odličnimi trad vzponi, torej na naraven način s sprotnim nameščanjem varovanja. Za Prosthetics (5.13d, 8b) je značilna atraktivna prečnica in kočljiv izstop. "Padec bi pomenil slabe novice".

Kanadčan Sonnie Trotter je pred kratkim obiskal Mill Creek, Utah, kjer je uspel v prvem trad vzponu čez Prosthetics (5.13d). "To je eden najboljših prostih vzponov, v katerih sem uspel. Izstop je dolg in padec bi pomenil slabe novice!". Značilnost 30 metrske smeri je vodoravna prečka po poki, nato pa "minimalci" vodijo do vrha. Smer je prvi, s pomočjo svedrov, preplezal Noah Bigwood sredi devetdesetih.

Prosthetics je miroval skoraj desetletje, nakar ga je Trotter prvi prosto ponovil leta 2006 (isto leto, kot je nastala njegova mojstrovina Cobra Crack v Squamishu). Tretji vzpon je opravil Tommy Caldwell, ki je prvi začel razmišljati o trad vzponu. Toda ni se vrnil v Mill Creek in s tem je pustil Trotterju, da dokonča zamisel.

Trotter je smer preplezal v ledeno mrzlih pogojih. Po vzponu je dejal: "Ko sem Prosthetics "na svedre" plezal pred tremi leti sem odlomil oprimek in nepričakovano padel. Če bi se to zgodilo pri trad vzponu bi si verjetno zlomil nogo ali kaj hujšega. Padec na tla je zelo verjetna možnost. To je spodbuda, da ne padeš."

Na vprašanje, zakaj je izbral to smer, je odgovoril: "Nisem je mogel spraviti iz glave. Tri leta sem si želel čutiti, kako bi bilo izplezati. Samo za zabavo, ne zanima me, če kdo to ponovi, meni se je to zdela samo dobra stvari. Ni razloga, mogoče samo, da si obrusim zobe."

Sonnie Trotter si ustvarja ime z težkimi trad vzponi čez navrtane smeri. Leta 2004 je uspel v prvem ground-up trad vzponu čez Alan Wattovo klasiko, 45 metrsko East Face of Monkey Face(5.13d R) v Smith Rock, ZDA. Leta 2007 pa je prvi na trad preplezal Path 5.14 R v Lake Louise, Kanada. Njegovi pogledi v prihodnost za to vrsto plezanja so naslednji: "Evolucija je, da nekdo prepleza smer ground up, z sprotnim nameščanjem varovanja in to brez težav, kot da ni nič takega. Plezanje bi se moralo razvijati, oprema se izboljšuje, telovadnice, guma tudi. Zanimivo bo videti kam plezanje lahko gre."

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave
Značke:
PLE novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti