Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN - 24.11.09

Ambrož Bajde in Urban Novak v Nepalu opravila dva dobra vzpona nad Gokyom. Pri nas nekaj lepih vzponov v gorah.

Res ne vem, zakaj bi bilo na enem koncu Slovenije vedno lepše vreme kakor drugje. Enakopravnost mora veljati tudi tu. Tako so se zadnji teden Primorci kopali v megli, severnjaki pa v čudovitem poznojesenskem soncu, celo večno zamegljeni Ljubljančani. V večini prisojnih plezališč na severu je bil frikšn popoln in ob toplem soncu je bilo plezanje zares uživaško. Tudi v višje ležečih stenah je bilo lepo. Jurij Hladnik in Jure Mihelčič sta  v četrtek, 19. novembra, preplezala še eno novo smer, Centralno zajedo (VI, A2/V+, 265 m)  v Macesnovcu nad Krmo. Informacije so skope, a dostop smo že opisali v preteklih novicah, za ponavljalce pa zadostuje skica in fotografija. 

Dostop do Kogla je bil nekoliko otežen zaradi žalne prireditve v Kamniški Bistrici, potem pa ne ostane več veliko podobnih sten. Južna stena Jerebice je vseeno dobila dva snubca (za katera pač vem). Matjaž Jeran in Nejc Marčič sta v soboto preplezala Steber svetega Martina (VII/VI, 450 m). Dejala sta, da je smer lepa, najtežji raztežaj pa mega. Stena je bila popolnoma suha, temperature pa nenavadno visoke.

Malo sem se sprehodil po slovenskem alpinističnem spletu in našel nekaj zanimivih novic. Najbolj zanimiva oz. nenavadna za ta čas je novica članov AO Radovljica o vzponu Nejca in Matica preko smeri DKV (V, 400 m) v Trapezu Draškega vrha. Stena je bila suha in pod snegom je bilo le spodnjih 60 ter zgornjih 100 metrov. Za plezanje v plezalnikih sta porabila le tri ure in pol. Poročala sta tudi o razmerah v Krmi, kjer se strnjena snežna oddeja začne na gozdni meji. Na sestopu sta opazila gaz v Vzhodni grapi v Tošcu.

Tudi triglavska stena je imela mrtvosezonski obisk. Janez Toni in Matevž Kramar (oba AO Rašica) sta plezala Kratko nemško smer. Skala je bila večinoma suha do Nemškega turnca, kjer pa sta zabredla v zimo. Verjamem, da sta bila, upravičeno, navdušena nad plezalnim dnevom. Na jeseniškem forumu sem zasledil novice o prvi ponovitvi Smeri strica Nejca (VII-/V, 300 m). V smeri so sedaj že štirje klini, od tega trije v najtežjem raztežaju.

Iz AO Domžale so poslali novice o uživaškem plezanju v steni Staničevega vrha. Jasna in Andrej Pečjak sta v petek preplezala Šepetanje (VI, 160m), v nedeljo pa Rok in Meta Kališnik smeri Svetla stran meseca (VII-/V, 120 m) in Čurkl (V+, 130 m).

Pharilapcha
Tine Cuder, Matevž Jerman, Blaž Ortar, Ambrož Bajde in Urban Novak so se odpravili na jesensko plezanje v Nepal, natančneje v goro Pharilapcha (6017 m) nad čarobnimi jezeri Gokyo.

Po začetni aklimatizaciji so se zapodili v stene in Bajde in Novak sta uspela preplezati prvenstveno smer Kje si Luna (TD+, V+, led do 90°, 750 m, 9 h) na glavni vrh Pharilapche, ostali trije pa so morali obrniti v severni steni zaradi slabih razmer. Slednji so po dnevu počitka poizkusili še enkrat, tokrat v steni Dawa peaka in prikopali do sto metrov pod greben, kjer jih je ponovno ustavil nepredelan sneg. Ker so nato še zboleli, so se čez nekaj dni odločili za predčasni odhod domov.

Urban in Ambrož pa sta še vztrajala. Po neuspelem poizkusu sta 30. oktobra še enkrat poizkusila in uspešno preplezala smer Snotty’s Gully (M5+,Wi5, 1000 m). S smerjo sta opravila bliskovito, v šestih urah in pol. Nisem povsem na tekočem, a po mojem gre za daleč najhitrejšo ponovitev smeri, ki sta jo prva preplezala Nick Bullock in Jon Bracey pred nekaj leti. Posvetila sta jo ameriški alpinistki Sue Nott, ki je skupaj s soplezalko Karen McNeill izginila na Forakerju na Aljaski. Angleški komentar je še bil, da če bi bila ta smer nad Chamonixom, bi bila super klasika in plezalci bi se drenjali na stojiščih. Poročilo s slikami o teh dobrih vzponih bo v kratkem objavljeno med našimi novostmi.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Centralna zajeda v Macesnovcu

Značke:
AN novosti

3 komentarjev na članku "AN - 24.11.09"

Tone Škarja,

Iskrene čestitke mojima mladima klubskima tovarišema za vztrajnost in smisel za pravi alpinizem. Carpe diem!


Borut Kantušer,

Bravo Macesnovcari!


Matic Košir,

Da ne bo pomote, Nejc je res član AO Radovljica, jaz(matic ) pa sem član AO jesenice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti