Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.11.09

Prvi zimski vzponi v naših hribih

Žalosten konec tedna je za nami. Ob turobnem vremenu po dolinah tako kar ni bilo volje do česa resnejšega v gorah. Kot nalašč torej za obisk tradicionalnega zaključka svetovnega pokala v Kranju, za ogled kvalitetnega plezanja in predvsem za srečanje s starimi prijatelji in znanci. Tam nam je Mina Markovič z odličnim plezanjem in zmago tudi uspela raztegniti usta v nasmeh.

V gorah

Pogled na koledar še ne govori o pravi zimi, če pa se odpravimo višje v gore, so razmere že povsem zimske. To pričajo tudi Karlove fotografije. Zapadlo je že kar veliko snega, ki ga že s pridom izkoriščajo nadebudni turni smučarji. Večina visokoležečih travnatih pobočij je lepo smučljivih, brez velike bojazni za naše smuči. Seveda so razmere tudi v stenah resne in kot se za pozno jesenski čas spodobi, tudi primerno neugodne. Nepredelan sneg, brez kakršnekoli podlage. Prav slednje sta izkusila Luka Stražar in Karel Završnik (oba AAO), ki sta v petek 13. preplezala Grapo ob Zgornjem stebru v Brani. Kopanja po pršiču je bilo v izobilju, a kot sta dejala, za začetek zimske sezone zabavno in koristno.

Z istim motom sta minulo soboto prebila v severni steni Male Raduhe tudi Matic Jošt in Luka Lindič. Plezala sta Zagorčevo smer. 150 metrov visoka smer ima poleti oceno V+, le ta pa se ob zasneženih razmerah spremeni v M6. Lani je drajtulerski obisk doživela tudi sosednja smer Platke, ki je za kanček težja.

Nova Martina

Kdor koli se sprehaja po svetovnem spletu v iskanju plezalnih novic, se kdaj pa kdaj ustavi tudi na strani Martine Čufar. V zadnjem času smo opazili nek nov val svežine v njenem poročanju in kako pravopisno napakico več (pravi se je oglasil….). Kdor je bral njen blog, ve, zakaj. Je pa nov elan prinesel tudi nekaj odličnih vzponov. Zadnji mesec se je potepala in plezala po Franciji, Italiji in Španiji. In naj omenim le zadnji double score, dve novi 8a oz 8a+ v enem dnevu, ostalo preberite sami.

Srečno in domov s sprejema se le peljite po pravi strani avtoceste!

Tomaž Jakofčič
 


Plezanje v Brani

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti