Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pršivec

Jugovzhodna stena Velikega PršivcaGorniška potepanja: O zahtevnosti jugovzhodne stene Pršivca, ki mu moramo zaradi bližnjega »malega« soseda dodati še besedo »veliki«, dovolj zgovorno priča smer Jesenska pripoved (VI+/VII-, VI, 250 m), ki sta jo konec lanskega oktobra preplezala Urban Ažman in Jurij Hladnik.


Ko žareče macesne prekrije sneg


V Julijskih Alpah poznamo dva Pršivca in če malo poenostavimo, bi med njima Tudi v zmrzali se najde ...Oj Triglav, moj dom ...brez težav našli podobnost. Na eni strani strme travnate strmali in prepadna stena, na drugi pa pridemo nanju po ne prestrmih (ne)označenih poteh, odkoder si komajda zaslužita oznako vrh. Bohinjski Pršivec je le malo dvignjena kota na južnem robu Fužin(ar)skih planin, tisti nad Krmo pa za dobrih petdeset metrov izstopa iz obsežnih jugozahodnih pobočij Rjavine.

Blejski grad s Triglavom in Rjavino

Toda kljub temu pozor! V snegu in zmrzali sta lahko tudi »navadna« pristopa Tosc in Vernar nad Bohinjskimi vratciSkromen domekzelo nevarna. Globoka brezna kraškega sveta nad planino Viševnik in rušje z mnogimi prikritimi luknjami nad Kravjo dolino, kjer je lahko sneg spihan do tal, v naslednjem trenutku pa lahko nič hudega sluteč padeš v meter in več debelo snežno odejo ter se po možnosti pošteno udariš s kolenom v najbližjo skalo. S tem si jo pravzaprav še dobro odnesel. Tudi nogo si lahko zlomiš v takšni »dobitni kombinaciji« skal, rušja in snega. Previdno torej!

Ko si jesen in zima podajata roke

In druga stran dveh gorá enakega imena? Že Pršivec nad Bohinjskim jezerom Zaledenelo jezero nad KrmoVeliki Pršivecje z južne strani zelo velik izziv dobro izurjenim brezpotnikom, medtem ko o zahtevnosti jugovzhodne stene Pršivca nad Krmo, ki mu moramo zaradi bližnjega »malega« soseda dodati še besedo »veliki«, dovolj zgovorno priča smer Jesenska pripoved (VI+/VII-, VI, 250 m) , ki sta jo konec lanskega oktobra preplezala Urban Ažman in Jurij Hladnik.

Jugovzhodna stena Velikega Pršivca

Hitro je prišla ... Zima namreč. Macesni se še niso dobro osuli, ko je OvčkeTriglav in Ržvisokogorje že prekrila spoštovanja vredna snežna odeja. Spomnim se let, ko sva se še daleč v november vzpenjala na kopne dvatisočake, spet drugič pa gazila globok sneg. Veliki Pršivec (2056 m) je bil nekje vmes. Spodaj je bila še jesen, proti vrhu pa sva se kar pošteno namučila z novozapadlim snegom.

Jesensko-zimski pogled na Triglav

Začnemo v Krmi in se po označeni poti preko Pleše in Vrtače povzpnemo na Malo Polje. Odtod imamo do začetka Kravje doline dve možnosti. Lahko se še Na potep ...Komu ti zdej to mahaš?naprej držimo markirane poti čez Zgornjo Krmo proti Staničevemu domu (vmes sta leva odcepa proti Planiki in Kredarici) ter na višini okoli dva tisoč metrov, kjer označena pot zavije odločno proti severu, nadaljujemo v isti smeri (severovzhod) v Kravjo dolino. Druga, neoznačena pot nas z Malega polja vodi v Travno dolino, kjer na desni opazimo lovsko kočo. Višje se za kratko priključimo prej omenjeni markirani poti, a jo že kmalu zapustimo in po Kravji dolini nadaljujemo proti vznožju Velikega Pršivca. Do vrha po lahko prehodnem svetu ni več daleč.

Veliki Pršivec iz Kravje doline

Alternative temu vzponu bi se seveda našle, a jih je v tem času, ko snega še niLepo je tukaj ... Očakdovolj, da bi prekril vse pasti, bolje zamolčati ... Z razglednega balkona nad Krmo se vidi daleč, le z vremenom se je treba predhodno dobro pogovoriti. Ker je naokoli precej višjih vrhov, vas bo verjetno kar precej bolel vrat. No, za protiutež se previdno obrnite in poglejte še v brezdanji prepad. Če boste imeli posebno srečo, vam bo morda izpod nog zrasla pogumna naveza, ki je ravnokar preplezala novo prvenstveno smer ... 

Še zadnji spomin na jesen ...
 

gorisekgorazd@gmail.com
          gorisekgorazd@gmail.com


... na sivi skali grad stoji,
Bled v soncu ves žari.
 Stari gramofon spet igra ...


Debela peč nad Krmo


Luknja peč 

Vernar, Činkelman in Kurica
Vernar, Činkelman in Kurica


Lovska koča


Skozi Travno dolino



Veter ...


Rjavina in ...


... Teme


S Pršivca na Triglav


Rjavina


Luknja peč z Velikega Pršivca


Debela peč, zadaj Stol


Veliki Draški vrh, Tosc in
Vernar


Če so na Slemenu jezerca, so
tudi na Pršivcu. Sicer
zaledenela, a vendarle.


Kam pa, kam?


Veliki Pršivec


Tole smo videli že na Ratitovcu
in
Košenjaku. Znaš še kej druzga?


Še dobro, da naju ni nihče
videl, hahaha. In zato je seveda
nasmeh še toliko večji ...


Arhiv: Gorniška potepanja

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti