Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Gorniška popotnica 18.02.04

četrtek, 18. december 2003, ob 15:55, Franci Savenc, ogledov: 1688

Miha Pavšek: Vsega lepega je enkrat konec in tako smo vsled prazničnih dni tudi s pričujočo popotnico prišli do njenega letošnjega konca. Včasih ste ji prisluhnili bolj, drugič manj, jo tu in tam izpustili ali pa ji celo pozorno prisluhnili (jo pozorno prebrali), ne glede na naravo trenutka, v katerem vas je ujela ali dosegla. Sicer pa so lahko trenutki utrinki večnosti, ki drsijo mimo nas kot slutnja sreče... samo najbolj dragocene ujamemo. In prav trenutki, ki si jih zapomnimo so naše življenje. Ujemite svoj trenutek tudi v letu, ki prihaja!

Spet nas je preplavil mrzel, polaren zrak, v katerem so razgledi odlični, dokler jih seveda ne pokvari megla. Če seveda vse skupaj opazujemo od spodaj. Nad temperaturnim obratom, ki je najpomembnejša gonilna sila za nastanek, razvoj in obstoj meglenih jezer ter jezerc nad našo deželo v hladnejši polovici leta, pa je seveda vse drugače. Le da živi v takih krajih manj kot desetina Slovencev. Sicer se pa nad meglo zaenkrat še ne smemo pritoževati. Pokrajinske panorame so te dni res čudovite, a z majhno lepotno napako: beli odtenki se začenjajo precej previsoko. Zadnji snežni poprh je pobelil tudi nižje ležeča pobočja. Bilo pa ga je le toliko, da ga je hitro pobralo. Dejansko ga je še pred soncem soncem odpihnil mrzel zimski veter, ki nam je letos že kar nekajkrat vzel mere za suknjo.

Predbožični in hkrati predzadnji konec tedna bo tudi vremensko kar pester. Nekaj se bo dogajalo, a ne preveč zimskega, vsaj ne tu spodaj. Najverjetneje se bo ohladilo šele po prehodu glavnine padavin, ki pa jih tudi ne bo prav veliko, nekaj več le v hribovitih in goratih pokrajinah zahodne Slovenije. Začetek božičnega tedna bo kar mrzel, že do božiča pa bo v višinah odjenjalo. Morda pa je božična odjuga obet za silvestrov sneg ali ste nad uvodom v letošnjo zimo že povsem obupali? Da le ne bo megle. V zadnjem desetletju prejšnjega stoletja smo imeli v Ljubljani v zimskem meteorološkem trimesečju povprečno le 26 dni z meglo, na letni ravni pa 63. Pri zadnjem podatku upoštevamo poleg radiacijske megle (večji del ljubljanske je tovrstnega nastanka) še tisto ob padavinah. Za primerjavo, nekdaj je bilo takih dni v Ljubljanski in Celjski kotlini prek 120! Slaba tolažba, a vendarle vsaj nekaj! Starejši Ljubljančani vam lahko povedo, kako je njega dni, ko je bila megla taka, da bi jo lahko "rezali s škarjami" tramvajski sprevodnik opozarjal mimoidoče na prihod tramvaja, v posameznih primerih pa so za krajši čas celo prenehali z vožnjami.

Lepo in vetrovno vreme ter vse bolj praznično razpoloženje nas kar nekako prinesejo naokoli tako da pozabimo, da smo v dneh, ko je njihov svetli del najkrajši. Verjetno bi bil marsikdo med nami vesel, če bi vsaj za praznične dni dnevi podaljšali tudi časovno. "Adventni program" je namreč iz leta v leto bolj natrpan in če še niste uvideli, da vsega le ne bo moč speljati je sedaj zadnji čas, da se osredotočite na pravi pomen teh praznikov, ki imajo vse bolj potrošniški in vse manj družabni ter nenazadnje tudi duhovni pomen. Do konca tedna se bo skrčil svetli del dneva še minutko ali dve, že od prihodnjega ponedeljka zjutraj, ko bo vstopilo Sonce v ozvezdje Kozoroga in bomo tudi po koledarju zakorakali v zimo, pa se bo dan spet začel daljšati. Prvi teden po zimskem solsticiju, kakor pravimo učeno ponedeljkovemu zimskemu sončnemu obratu, samo za minuto, pa nič zato. Vseh pomembnih stvari se moramo lotiti postopoma, z majhnimi koraki, in Sonce je skupaj v sodelovanju z Zemljo že zgodaj vzelo ta nauk za svojega. Le kdaj jima bomo sledili tudi ljudje?

Je pa še ena zelo pomembna sestavina, ki spada k "adventnemu programu", seveda je govora o snegu. Mraz, ki smo mu spet priča zadnje dni je dober obet za novoletno razpoloženje. Sneg je ostal pretekli teden na severni strani Vzhodnih Alp, kako pa bo prihodnjič? Bo pogledal tudi na južno, sonca (na)vajeno plat tega razgibanega gorstva? Se zdita tudi vam sneženje in zasnežena pokrajina nekaj posebnega oziroma tista prava podlaga za vse novoletne želje, hotenja, hrepenenja in iskanja? Ker smo letos zadnjič skupaj le še tole: V letu 2004 si vzemite čas:

Za misli - kajti razmišljanje je vir moči,
Za igro - kajti igra je skrivnost mladosti,
Za branje - kajti knjiga je temelj modrosti,
Za prijaznost - kajti ljubeznivost so vrata do sreče,
Za sanjarjenje - kajti sanje so pot do zvezd,
Za ljubezen - kajti le ta je prava življenjska radost,
Za veselje - kajti smeh je glasba srca.
In seveda še za kaj miganja in gibanja po višavah in nižavah...

Sreča leži okrog nas; treba jo je samo pobrati (E. M. Remarque)

Beremo se spet drugo leto!

Gorniški pozdrav, Miha

eXTReMe Tracker