Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.11.09

Lepo vreme je poskrbelo, da niso bili vsi v plezališčih

Jesenski utrinki
Jesen nam je naklonila lep vikend, tak prav kičast, ki ga je skoraj greh preživeti v dolini. Človek si skoraj ne more predstavljat, kako lepo toplo je lahko tako pozno tudi v višjih stenah, da so le obrnjene proti soncu.

Primorci v tem času najraje zavijejo v dolino Možnice, nad katero se pne sončna, strma, južna stena Jerebice. Matic Obid (Wild Climb) in Jernej Arčon (oba AO Nova Gorica) sta v soboto, 31. oktobra, v njej preplezala redko ponavljani Steber svetega Martina (VII/V-VI, 400 m). Sicer lepa smer v kompaktni skali, ki pa kot večina ostalih v tem koncu, ne premore veliko opreme. Vseeno sta zelo uživala na soncu in topli skali.

Na spletu sem našel novice o vzponu po neznani smeri v južni steni Batognice. Rado Lapanja in Andrej Likar (oba AO Cerkno) sta se v Batognico odpravila s ciljem preplezati novo smer po liniji v desnem delu stene, za katero ni bilo podatkov o že opravljenem vzponu. A v tretjem raztežaju, lepem kaminu, sta naletela na klin. Celotna, 200 metrov visoka smer je bila lepa, v dobri skali in ocenjena s V, V-/III-IV. Andreja in Rada seveda zelo zanima, komu je smer že prej padla v oči in jo je uspel preplezati.

Klubska kolega Marko Leban in Elvis Pavšič sta si zaželela pravega zimskega plezanja. Ob izletu na Vršič sta se kljub vabljivi južni steni Nad Šitom glave raje podala v Severni raz Mojstrovke. Na položnejših delih raza je bilo do 20 cm snega.

Kalymnos
Na Kalymnosu se je letos spet zvrstilo lepo število slovenskih plezalcev, kar nekaj pa jih šele prihaja. O septembrskih vzponih Klemna Vodlana – Klemzya sem pisal v preteklih novicah. Liste ostalih vzponov, ki bi bili pomembni na osebni ravni, še nimam, razen tistih, katerih priča sem bil ali pa sem slišal zanje na kraju samem. Borut Rus je po dveh desetletjih spet opravil vzpon z oceno 8a, izbrana lepotica je bila smer Quarania (8a, 20 m) v istoimenskem sektorju. Tudi sam sem kar nekaj časa posvetil eni smeri in sicer Randez with Platon (8b, 30 m) v oddaljenem Jurassic Parku. V istem sektorju se je v svet UIAA osme stopnje vrnil po dolgem času Klemen Gričar s preplezano Dike (7a, 32 m). Ostali so delovali v ustaljenem težavnostnem območju.

Srečno!
Tomaž Jakofčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti