Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Panoramska plošča na vrhu Grintovca

PD Kamnik - Ivan Resnik: Člani PD Kamnik so 27. oktobra ob pomoči helikopterja Slovenske vojske na vrhu Grintovca postavili granitno panoramsko ploščo.

Plošča ima premer 1 m in je skupaj s podstavkom težka 750 kg. Na njej so v krogu vklesane smeri pogleda in imena vrhov ter krajev, ki so vidni z očaka Kamniških Alp.

PD Kamnik, 28. 10. 2009: Panoramska plošča na vrhu Grintovca

Kamničan.si: Na Grintovcu postavili novi smerni kamen, pod njim - na Velikih podih, pa novi bivak

 


 

Panoramska plošča pripravljena za prenos

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

13 komentarjev na članku "Panoramska plošča na vrhu Grintovca"

Nejc Kuhar,

Res ne razumem nekatere, zakaj jih tako moti ta panoramska plošča. Niso vsi obiskovalci Grintovca (in tudi drugih gora) taki poznavalci okoliških gora in večina prav rada malo pogleda kateri so okoliški vrhovi. Nekatere primerjave, ki jih navajate so prav absurdne!! Moram reči, da sem bil ravno danes na vrhu in plošča prav nič ne kazi okolice-pa saj ni roza barve!


Nejc Kuhar,

Ne, plošča je postavljena zraven stebrička, ki še naprej veselo razpada. Mogoče plošča sedaj celo nekoliko polepša sam vrh:)


Nejc Kuhar,

Granit je čisto iz praktičnih razlogov, ker apnenec in dolomit nista tako odporna. Mogoče pa je Pohorski tonalit:). Ja res imamo različne poglede, ampak meni se plošča zdi prav uporabna in nič moteča. Čudno, da se kdo ne 'spotakne' še ob skrinjice z vpisnimi knjigami-malo za šalo malo za res.


Mojca Luštrek,

Neomejenost domišljije načeloma ni nič hudega: nekateri pišemo pesmi (to se, upam, na splošno šteje vsaj za neškodljivo), drugi postavljajo panoramske plošče (glede tega se očitno že razhajamo), Gregor pa se je na primer domislil sekreta vrh hriba (bojim se, da bi razhajanja o tej sicer brez dvoma koristni napravi povzročila nekoliko večji vihar). Meni take plošče pridejo prav, ker rada vem, kaj gledam, orientacija pa je žal moja šibka točka; seveda morajo biti čedne, primerno velike, zares informativne in dobro vzdrževane (morebiti se je Gregor domislil sekreta tudi zato, ker so sporne plošče včasih precej daleč od tega ideala). Moja "dezorientirana" pesniška duša bi brez dvoma demokratično preglasovala šibko telo, pa upam, da ne bo treba glasovati.

Seveda sem tudi zoper stole in bife. Že brez tega včasih kak hribovec odloži svojo prtljago na ploščo, da je drugi ne moremo brati. Taki me zgoraj ravno tako motijo kot odvečna krama. Ja, najbolj fino je, če na vrhu ni nič, samo kavke in kak prijazen čudak, ki zna našteti vse, kar je videti z vrha.


Marjan Bradeško,

Hja, tudi jaz nisem za nove plošče in druge objekte po vrhovih gora. Poleg tega pa danes veliko ljudi s seboj tovori razne GPS-igračke, s katerimi je verjetno tudi mogoče določati razporeditev vrhov naokoli. Borutova ideja o ponatisu Kopačevega razgleda z Grintovca tudi ni slaba. Skratka, ne pozidajmo vsega. Se mi zdi, da je ta dežela (pre)polna betona - včeraj še travnik, danes industrijska cona, včeraj še vrh, danes ... Saj Grintovec se res ne bo podrl zaradi tiste plošče, mi je bil pa brez nje tudi všeč.


Borut Peršolja,

Pred leti je častni član PZS pripravil predlog, da bi občine Preddvor, Kamnik in Jezersko na vrhu Gritovca postavile obeležje občinske tromeje. Predlog smo obravnavali na Kamniško bistriškem MDO in ga soglasno zavrnili - predlogu so nasprotovali tudi v PD Kamnik. V razpravi ob zavrnitvi sem predlagal, da naj občine denar, ki ga želijo zapraviti za strelovod, namenijo raje za ponatis Kopačevega Razgleda z Grintovca, ki bi ga brezplačno delili obiskovalcem planinskih koč pod Grintovcem. V spomin na Vlasta in v podporo razvedanju obiskovalcev. To rešitev bi lahko uporabilo tudi PD Kamnik, ki s postavitvijo razgledne rože krši Vodila pri delu planinskih društev in Planinske zveze Slovenije in daje s svojim nezglednim ravnanjem nespodbudno sporočilo bodočemu Kamniško-Savinjskemu regijskemu parku.


Andrej Lavrenčič,

Mizica zgleda zelo primerna za kartanje ali pa obedovanje. Kdaj boste še stole gor prinesli, da bo bolj udobno? Ali je v naslednjem koraku načrtovan bife? Zakaj vrhov ne pustimo takšnih, kot so. Brez odvečne krame križev, krožnikov, stolpov ...


Gregor Malensek,

Ljudska domišljija ne pozna meja. Le kdaj se bo nekdo spomnil in na vrh hriba privlekel sekret? Tak lep plastičen WC, kot ga imajo na gradbiščih. V okolje se bo vklopil podobno kot zgoraj omenjeni krožnik, pa še kakšna dodatna korist bo od njega.


Gregor Malensek,

Sekret je bil seveda prispodoba. Verjamem, da je bila plošča postavljena z dobrimi nameni, niso pa avtorji pomislili na morebitne posledice. Če bi en rad gledal okoliške vrhove in rabi za to krožnik, zakaj drugi ne bi smel molit pod 5 metrskim križem, tretji pit piva v fotelju, četrti se pa pripeljat gor z avtom? Kje je meja?


Matija Klanjšček,

Hm, mene pa zanima nekaj drugega. Iz slik sicer ne uspem razbrati, ampak ali je ta plošča slučajno postavljena na mestu prej omenjenega "razpadajočega betonskega stebrička"? Slednji predstavlja nadzemno stabilizacijo geodetske točke 1. reda, ki je kot taka vključena v državno evidenco, njeno uničenje ali poškodovanje pa je pravzaprav kaznivo. Res, da se trigonometri že dolgo ne vzdržujejo več tako kot včasih (pač izgubljajo na pomenu), vseeno pa so še vedno "zaščiteni". Zgolj sprešujem in ugibam, morda lahko kdo poda podrobnejše pojasnilo? Lp, Matic


Darko Miklavčič,

Material je granit - pohorski Tonalit, ploščo pa so izdelali kamnoseški mojstri v priznanem slovenskem podjetju.

Menim pa, da naj bi bilo postavljanj takšnih mlinskih kamnov po vrhovih čimmanj, če pa se presodi, da pa je to iz takšnega ali drugačnega razloga že potrebno, pa tudi ni nujno, da stoji ravno na vrhu. Takšno obeležje je lahko s premišljeno umestitvijo v prostor in s primerno obliko lahko tudi nemoteče za še tako zahtevnega obiskovalca gora.

Mogoče je lahko zgled postavitev panoramske plošče med Rjžjo in Kredarico.


Tomaž Ogrin,

A ni bil prej razpadajoč betonski stebriček na vrhu? Zakaj ga niso tudi posneli?


Aleš Zdešar,

Sem proti postavitvam objektov na vrhu naših gorah. Če že pride do postavitve panoramske plošče, pa bi bilo res smotrno uporabiti avtohton kamen, ki ga imamo namreč v izobilju. Plošča v granitni izvedbi namreč nima nobene povezave z našimi Alpami, ki so po večini iz apnenca in dolomita.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti