Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zašla angleška turista

Pokaži objave o akcijah GRSGRS Jesenice: Včeraj, 28. oktobra 2009, smo ob 18.05 jeseniški gorski reševalci prejeli obvestilo centra, da sta pri sestopu z Golice zašla dva angleška turista.

K sreči sta imela s seboj dva mobilna telefona, tako da sem ju lahko poklical.

Povedala sta, da nista poškodovana, vendar s sabo nista imela skoraj nobenih dodatnih oblačil in luči niti nista znala opisati, kako sta sestopala. Predvidevali smo, da sta zašla malo nad spodnjo postajo žičnice, zato smo tja usmerili žarišče iskanja. Kmalu pa se je izkazalo, da iščemo na napačnem območju, saj mi je po temeljitem spraševanju uspelo izvedeti, da sta od koče odšla po gozdni cesti. Seveda take ceste na koči na Golici ni. Iskanje smo zato usmerili v smeri Jeseniškega rovta. Pomagali smo si s sireno na reševalnem vozilu, ki sta jo iskana slišala, vendar nista mogla določiti, s katere strani prihaja zvok. Druge iskalne skupine so poskušale s klicanjem, sproti smo po telefonu preverjali slišnost naših klicev, kar se je izkazalo za ključno.
Eni od skupin je končno uspelo priti dovolj blizu, da sta iskana potrdila, da jih slišita, kljub temu da mi njunih odzivov sprva nismo slišali. Po vzpostavitvi slišnega kontakta z obeh strani smo ju končno našli in prepeljali v dolino in v hotel na Bled. Iskanje je potekalo v popolni temi po zahtevnem strmem terenu, poraslem s smrekovim gozdom.
GPS-naprave kljub dokaj odprtem terenu zaradi gostega gozda niso delovale.

Darko Bernik

Bilten URSZR – 29.10.09
Ob 18.05 sta na poti iz Golice, občina Jesenice, zašla tuja planinca in zaprosila za pomoč. Gorski reševalci GRS Jesenice so planinca našli pod Jeseniško planino, na kraju Molzišče. Nepoškodovana so pospremili v dolino. 


28.10.09 ob 21.35:Najdeni par je na levi

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRS novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti