Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

ZDA 2009 - NG

AO Nova Gorica: Letošnje poletje sva se člana AO Nova Gorica, Rok Stubelj in Matic Obid (Wild Climb) odpravila preko »luže« plezat poči.

Najprej sva obiskala področje Needles (Kalifornija), ki je precej manj poznano kot ostala tamkajšnja plezalna področja, a po lepoti za njimi prav nič ne zaostaja. Tukaj sva v miru, stran od Yosemitske gneče plezala prvovrstne poči do težavnosti 5.10d. Se je pa na žalost že na četrti plezalni dan zgodila nesreča, ko si je Rok poškodoval gleženj. Tako je bilo z njegovim plezanjem za nekaj časa konec. Teden dni kasneje po najinem prihodu se nama je pridružila še Maja Zalar (AO Rašica) in vsi skupaj smo pot nadaljevali proti vzhodu in sicer v Bishop. Tam smo se zadrževali tri dni in plezali krajše smeri z nameščanjem varoval do ocene 5.11c.
Okolica Bishopa nas je zelo navdušila saj ima plezalec na voljo vse kar si poželi. Od kratkih neopremljenih smeri, dolgih smeri, pa do svetovno znanih balvanov.

Nas pa je pot vodila naprej, proti precej bolj obljudenim Tuolumne Meadows. Tam sva Matic in Maja plezala večraztežajne smeri. Najbolj so mi bile všeč smeri OZ v Drug Dome (5.10d) s svojo »noro« dvoraztežajno prečnico pod ogromno streho in Blues Riff v Phobos&Deimos Cliff (5.11b), ki pa je bila za odtenek pretrd oreh. Tukaj smo se srečali tudi s Markom Šturmom in Andrejem Ercegom, ki sta svoje plezalske načrte po High Sierri enega za drugim uspešno opravljala.

Za zadnji del našega potovanja nam je ostala še tako opevana Yosemitska dolina, v katero smo iz Tuolumne Meadows prišli šele po dnevu vožnje, saj je bila krajša povezava zaradi požarov zaprta. Rok in Maja sta do povratka domov imela še teden dni, sam pa sem ostal še tri tedne. Po uspešni nastanitvi v slavnem Kampu 4 se nam je kot strela iz jasnega pridružil še en Slovenec in sicer Peter Juvan (Akademski AO), ki je tu nameraval preživeti dva tedna. Ker je Rok še vedno imel težave z gležnjem, sva se z Petrom hitro zmenila za plezanje.
V naslednjih dneh sva splezala kar nekaj lepih smeri kot so npr.: Steck-Salathe v Sentinel-u, Moratorium + East Buttress v El Capu, East Buttress v Middle Cathedral Rock-u … Obenem pa nam je Marko Šturm, že skoraj lokalni patriot Yosemitov dajal prepotrebne napotke za plezanje v počeh Cookie Cliff-a in Arch Rocka.

Ko je Peter odšel, se nam je v Kampu 4 pridružil Luka Kranjc. Tedaj so se naveze nekoliko spremenile. Marko in Luka sta imela svoje načrte, sam pa sem o plezanju razmišljal z Andrejem Ercegom.

Najprej je padla ideja o smeri North Face v Rostrumu, katero je Andrej poskušal preplezati že lansko leto. Žal smeri tudi sedaj nisva zmogla preplezati prosto v celoti. Naslednji najin cilj je bil Regular Route v Half Dome (5.9, C1, 750 m). Noč pred vzponom sva prespala pod steno in nato na vse zgodaj vstopila. Po približno 12 urah plezanja pa sva navdušena nad smerjo stala na vrhu enega izmed najbolj markantnih hribov. Ta smer je bila tudi najina želja z Rokom že pred prihodom.
Do konca je ostalo le še nekaj dni, midva pa sva jih želela izkoristiti še za en dober vzpon. Poskusila sva v slovitem Nosu (El Capitan). Namen je bil ga preplezati v enem dnevu, vendar nama je šlo kar nekaj stvari narobe, tako da sva po 11 raztežajih bila prisiljena obrniti. Prepočasno žimarjenje drugega, plezanje prvega, kot tudi visoke temperature (v dolini je bilo do 36 °C) so bili vzrok za prepočasno napredovanje.
Rekla sva, da bo smer ostala še tam, mi se pa prav gotovo še vrnemo.

Tako se mi je čas uživanja v ameriškem granitu iztekel. Gola statistika pravi, da sem v tem času z različnimi soplezalci splezal 26 daljših smeri. A same številke v primerjavi z vsemi doživetji ne povedo veliko.

Matic Obid
Fotografije: Andrej Erceg in Rok Stubelj
 

PD AO Nova Gori


Blues Riff

 

 

 

 

Half Dome

3 komentarjev na članku "ZDA 2009 - NG"

Peter Mežnar,

Čestitke vsem, zlasti avtorju sestavka, ki z velikimi koraki stopa po svoji alpinistični poti.


Peter Juvan,

Na tem mestu bi se želel zahvaliti Maticu, Roku in Maji, da so me v Yosemitih prijazno sprejeli medse, Maticu še za celo serijo smeri, ki sva jih preplezala skupaj (6 dolgih in 15 enoraztežajnih), ter nenazadnje Roku, Andreju in predvsem Marku za vse učne ure plezanja granita - brez vas bi bila moja krivulja učenja precej manj strma. Naše bivanje v Yosemitih so popestrili še Anita Novak in Roman Strmšek (oba AO Rašica), Mojca Žerjav in Uroš Samec (oba AO Lj-Matica), ter Luka Kranjec (AO Celje-Matica) - skupaj smo preživeli nepozabne trenutke v okoliških "plezališčih" in ob večernih tabornih ognjih.

Hvala vsem,

Peter Juvan (Akademski AO)


Matic Obid,

Da ne bo pomote. Z Mojco je bil Uroš Brecelj.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti