Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.10.09

Odličen vzpon v pozabljeni steni Rzenika

Rzenik
Odlična novica je prišla iz kamniškega konca. Tadej Krišelj je v navezi z Davidom Debeljakom prosto preplezal smer Peklenska cedevita v severni steni Rzenika. Davidu je zmanjkalo za las, saj se mu je tik pod stojiščem odlomil oprimek.

Stena Rzenika je bila nekdaj močno oblegan plezalni cilj in ima velik zgodovinski pomen. Večina alpinistov, ki so se šolali v zadnjih nekaj letih, pa verjetno sploh ne ve zanjo.V tridesetih letih prejšnjega stoletja se je med ljubljanskimi in kamniškimi plezalci bil pravi boj za prvi vzpon preko te ene najstrmejših sten pri nas. Tudi v zlati dobi plezanja v slovenskih gorah, v osemdesetih, je bila stena redno na repertoarju vseh ambicioznejših alpinistov kljub temu, da je skala v večjem delu stene slaba. Centralni steber oz. Dular - Juvan je bila na primer plezana kot vse ostale velike klasične smeri naših gora. S pojavom instant alpinizma, uporabe pesticidov pri pridelavi hrane ter posledicami, ki jih ima le-to na moškost, je število vzponov preko te stene upadlo skoraj na nič. Stena se je vseeno uspela v polpretekli zgodovini praktično obdelati širom in počez. Med zadnjimi je bila, v kopni zimi 1989, preplezana smer Peklenska cedevita. Zmagovita naveza je vsebovala takratne frontmene mengeško-kamniškega modernega alpinizma: Marka Prezlja, Janeza Kešnarja in Tomaža Wiegeleja. Smer je bila še enkrat ponovljena, potem pa je idejo o prosti ponovitvi dobil Grega Kresal. Projekt je udejanjil spomladi 2005, ko je smer prosto preplezal z mešanico uporabe magnezija in ledne opreme. Svoje plezanje je takrat opisal in objavil na naših straneh.

Ante je tokrat smer preplezal v pravi, letni, prostoplezalni maniri in dobili smo popravljene ocene za najtežji del; 7b+, 6c+, 7a, 6b in opombo, da gre za dokaj lepo in zaradi centov železja v smeri, tudi relativno varno plezanje. Razmerje težav in varnosti pa se močno spremeni in obrne v položnejšem, a zelo krušljivem zgornjem delu. Ker nismo branjevke, naj trače in namigovanja, vezane na to smer in pretekla dejanja, ostanejo v predalu.

Boljše slike Rzenika žal pri sebi nisem našel, zadaj za grebenom Zeleniških špic

Nad Krmo
Miha Zupan in Maja Duh sta že prejšnji teden opravila eno redkih ponovitev Tržiške smeri v Velikem Draškem vrhu. Smer ima že prosto ponovitev (VII+/VIII-, Urban Ažman in Urša Repec), a Miha in Maja sta se lotila klasičnega vzpona, kakor prvopristopnika (Janez Primožič in Slavc Rožič) s pomočjo tehnike. Smer je bojda prava lepotica.

Idealno plezanje
Tomaž Jeras in Darko Podgornik sta obiskala veliko jesensko klasiko, Sivi ideal (VI/V, 450 m) v južni steni Jerebice. Dan je bil ob lepem jesenskem vremenu in čudoviti smeri popoln.

AO Domžale
Dobili smo snopič novice iz AO Domžale. Najbolj aktivna sta bila v zadnjih septembrskih dneh Rok Benkovič in Anže iz AO Kranj (pozabili ste napisati, kateri Anže…). 22. in 23. 9.  sta plezala v okolici Korošice. Prvi dan v Vežici Geršak-Grčar, (V+, 390 m), drugi dan pa Šarovo poč (VI+/V+,140 m) v Lučkem Dedcu. Dan kasneje sta skočila v Martinj Turn v smer Bosa noga (6a+, 100 m) in serijo zaključila 27. septembra z lepo Igličevo smerjo v Mali Rinki. Isti dan sta Rok in Meta Kališnik plezala Novo centralno smer IV+, 700m v Veliki Babi.

Zakonca Pečjak sta konec septembra v Veliki vrh nad Jezerskim peljala pripravnika Nika in Bojano Muhič. Ženska naveza, Bojana in Jasna, se je trudila z gospodinjskimi sanjami (Sanje neke gospodinje, VI-/ III-IV,150 m), moška naveza Niko in Andrej pa jih je opazovala iz smeri Črni metulj in Prepih. (VI/ III- IV,150 m).

Maja Šuštar se po porodniški počasi vrača v fromo. V Zarečkem rovu v Istri je preplezala kombinacijo Sakrabojski-Erectus (7b+).

Srečno!
Tomaž Jakofčič
 

Značke:
AN novosti

3 komentarjev na članku "AN - 06.10.09"

Franci Savenc,

Objavljena z zamudo: od polnoči pa do dopoldne je bil prostor prazen, potem je Jakofčič dodal obvestilo, da zamuja ...

Nekaj pred poldnevom pa so bile le objavljene te AN. (Jaka je priznal, da se je v ponedeljek kasno vrnil iz hribov in pozabil na AN!?)


David Debeljak,

Glede na kvaliteto skale ter vidne razčlembe se bo prvi raztežaj vsekakor še spremenil.


Gregor Kresal,

Za bolj celosten vtis morda ne bi bilo napak, če bi bilo ob zapisu o Cedeviti in popravljenih ocenah omenjeno tudi to, da je na ključnem mestu "popravljenih" tudi nekaj oprimkov. Kako je do tega prišlo ne vem, kolikor pa vem, tega ne ve niti Ante. V smeri sem bil pred dobrim mesecem in ugotovil, da starega, svinjskega detajla tam pač ni več.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti