Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Totem Pole, ikona Tasmanije

Naravno čudo Tasmanije, vitek stolp, ki se dviga naravnost iz morja, je več kot samo smer z oceno 7c. Tradicionalno plezanje brez svedrovcev, spust in nihanje do vstopa, sestop s tirolsko prečnico.

Sredi januarja (novica je v Evropo prišla šele sedaj, daleč je Tasmanija) sta Doug McConnell in Dean Rollins prosto preplezala Totem Pole na SV obali Tasmanije. Gre za enega najbolj ikoničnih avstralskih skalnih stebrov. "Lokalca" sta po devetih mesecih preplezala vse raztežaje smeri, ki sta jo leta 1968, s pomočjo tehnike, prva preplezala John Ewbank in Allan Keller.

3 raztežajna smer je zdaj ocenjena s 7c, Avstralca pa sta pri tem nakazala, da se njun stil lahko izboljša: prosto sta preplezala posamezne raztežaje v ločenih dnevih. Ponavljalci pa naj se zavedajo, da je smer trad (tradiconalna, brez svedrovcev) in trdna za svojo oceno.

Totem Pole, prav tako imenovan Tote, je bil prvič preplezan s pomočjo tehnike leta 1968. Leta 1995 pa je bil po Free Route prvič preplezan prosto. Vzpon na stolp je prava pustolovščina: dve uri dostopa, spust po vrvi do morja, nihanje do vstopne police. Sestop poteka s pomočjo Tirolske prečnice. Leta 1998 je britanski plezalec Paul Pritchard doživel skoraj usoden padec.

Doug McConnell in Dean Rollins čez klasično Ewbank Route v Totem Pole, neverjeten 65 metrski stolp v Cape Hauy, Tasmanija, Avstralija.

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave
Značke:
PLE novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti