Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Brata Huber prosto v Trango Towerju

Prosta ponovitev znane smeri Eternal Flame v Trango Towerju: 7c+ na 6000 metrih in še pol ducata raztežajev težjih od 7a+. Oranžen, kompakten granit, kot v Yosemitih. Že prvi vzpon pred dvajsetimi leti je pomenil enega mejnikov v visokogorski plezariji.

Alexander in Thomas Huber sta prosto preplezala Eternal Flame (7c+), 35 raztežajev dolgo smer, v 6250 visokem Trango Towerju nad ledenikom Baltoro v Pakistanu.

To je sedaj tretja prosto preplezana smer v Trango Towerju, po Slovenski smeri (prosto preplezana leta 1988 in ocenjena z 7a+) ter Cowboy Direct (7c+, 1995). Eternal Flame je pred 20 leti prva preplezala nemška ekipa: Kurt Albert, Wolfgang Güllich, Christoph Stiegler in Milan Sykora. Prosto so preplezali 80% smeri, uspeli pa niso v štirih raztežajih. Pri tem so navrtali povprečno 3 svedre na raztežaj. Kasneje je bilo še nekaj resnih poskusov proste ponovitve. Španec Iker Pou je v desetem neprepezljivem raztežaju sicer našel obvoz, a mu je uspeh preprečilo slabo vreme.

Brata Huber sta za vzpon potrebovala 4 dni v sredini avgusta. Drugi dan plezanja sta dosegla najtežji, deseti raztežaj, edini, ki še ni bil prosto preplezan. Ozka poč v 20 metrskem previsu je tretji dan zahtevala "intenzivne boulderske vaje". Sledilo je še nekaj lažjih raztežajev in kmalu so bili na vrhu. 

Alex Huber je po vzponu dejal: “Ni dvoma, da sva imela veliko sreče. Vreme je bilo odlično, poči so bile brez ledu. Kapo dol dosežku prvih plezalcev."

Huber v desetem raztežaju (7c+). Previsna poč na višini 6000 metrov.


Uradna stran bratov Huber


Trango (“Nameless”) Tower
nad ledenikom Baltoro


Alex Huber v 10. raztežaju Eternal Flame.


6b "handcrack" v petem raztežaju

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti