Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Energijsko učinkovita gradnja v visokogorju

alpMedia
Pomembna dosežka v energijsko učinkoviti gradnji v visokogorju

 

Standard MINERGIE-P

 

 

  

Novosti in klasika - Whymperjev salon

 

 

torek, 29. september 2009, ob 05:29, Boris Štupar, ogledov: 2562

alpMedia: Letos poleti je vrata odprla prva planinska koča, zgrajena v skladu z zahtevami standarda MINERGIE-P. Koča, imenovana Matterhorn Glacier Paradise, stoji 3883 metrov visoko

na smučarskem območju Zermatta/CH ob vznožju Malega Matterhorna, in je zgled ekološke gradnje. Fasado, ki gleda proti jugu, v celoti prekrivajo sončni kolektorji, tako proizvedeno energijo pa uporabljajo za ogrevanje in obratovanje hišne tehnike. Ovoj zgradbe je zelo dobro izoliran, toplotna črpalka omogoča optimalno rabo energije.

Drug dosežek na področju ekološke gradnje in energijske učinkovitosti je nova planinska koča na pogorju Monte Rosa, prav tako zgrajena nad Zermattom ob vznožju Dufour Spitze. Otvoritev 26. in 27. septembra 2009 je bila medijski dogodek, sledila je pogostitev številnih pokroviteljev in sponzorjev, ki so gradnjo omogočili. Koča bo po zimskem premoru spet začela obratovati spomladi 2010. Skupni gradbeni projekt Visoke tehnične šole iz Züricha in švicarske planinske zveze (SAC) naj bi postal mejnik v ekološki in energijsko učinkoviti gradnji.

Vira: Die Südostschweiz, 21. 9. 2009 (PDF); http://www.neuemonterosahuette.ch/

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker