Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Častitljiva planinska jubileja

Večer, Koroška - Andreja Čibron Kodrin: Planinski društvi na Prevaljah in v Slovenj Gradcu praznujeta.

Leta 1919 sta bili ustanovljeni mežiška in mislinjska podružnica Slovenskega planinskega društva, njuno poslanstvo zdaj nadaljujeta planinski društvi na Prevaljah in v Slovenj Gradcu. Obe planinski društvi (PD) sta visoki jubilej praznovali septembra. Na Prevaljah so proslavo ob 90. obletnici ustanovitve vključili v tradicionalna Jesenska srečanja, v okviru katerih so pripravili že četrti pohod Prevaljčanov na Uršljo goro. Pred planinskim domom, kjer si po vzponu na 1696 metrov visoki karavanški osamelec na leto odpočije približno 30.000 obiskovalcev, so zapeli tudi vresovci, člani moškega pevskega zbora, ki že od leta 1986 vsako zimo sooblikujejo kulturna srečanja na Uršlji gori.

PD Prevalje šteje nekaj več kot tisoč članov in članic, kar je po mnenju njegovega predsednika Jožeta Merca zdaj dokaj realna številka. Pred leti so se namreč ponašali z dva tisoč člani, a številno članstvo je bilo bolj posledica agilnosti pobiralcev članarine in drugačnih časov, ko ljudje še niso bili tako mobilni kot danes, težje dostopne pa so bile tudi planinske informacije, kar se je popolnoma spremenilo z internetom.

V nasprotju s stagniranjem članstva pa, kot je v pogovoru povedal njegov prvi mož, opažajo vedno večji obisk uršljegorskega planinskega doma: "Zato razmišljamo o rekonstrukciji starega dela doma, ki bo gotovo desetletni projekt." Naj spomnimo, da bo čez tri leta koča, ki je med vojno pogorela in so jo leta 1948 obnovili, stara že sto let. K njej so leta 1984 prevaljski planinci zgradili prizidek, ki prav letos doživlja temeljito prenovo, vredno več kot 30.000 evrov. "Popolnoma smo prenovili kuhinjo, ki je zdaj ena najsodobnejših v planinskih postojankah, na t. i. novem delu postojanke pa začenjamo zamenjavo kritine, ker vsebuje azbest." Tako bo planinska postojanka, ta ima tudi internetno povezavo, kmalu prenovljena pričakala pohodnike, ki se bodo za vzpon odločili tudi jeseni in pozimi, ker je ena redkih odprtih tudi zunaj planinske sezone ob sobotah in nedeljah ter praznikih, saj v njej dežurajo člani upravnega odbora. "Če imaš ekipo, ki homogeno dela, lahko narediš vse," se pomena prostovoljnega dela kolegov zaveda predsednik Merc, ki optimistično zre proti stoletnici: "Prilagajanje novim tržnim razmeram ter odnosu do planinstva, predvsem pa sodelovanje z občino Prevalje, nas uvršča med uspešna slovenska in evropska planinska društva."

V sklopu praznovanja občinskega praznika pa so minuli petek 90. obletnico ustanovitve planinskega društva s slavnostno akademijo počastili tudi slovenjgraški planinci. Po podatkih tajnika Darka Matvosa je v društvo vključenih približno 350 planincev. Ti lahko s programa letošnjih 50 izletov, ki jih pripravlja 14 vodnikov in organizatorjev, izberejo sebi najprimernejše ture; v društvu pa se pohvalijo, da načrt izpeljejo do 80-odstotno.

PD Slovenj Gradec skrbi za dve koči, kočo pod Kremžarjevim vrhom in Grmovškov dom pod Veliko kopo, slednjo ima zdaj v najemu podjetje Vabo. Predsednik PD Slovenj Gradec Zdenko Čas pravi, da v društvu ponosno nadaljujejo poslanstvo, zasnovano pred devetimi desetletji, in negujejo norme, ki naj bi veljale v odnosih med ljudmi, do družbe in narave. "Tudi v prihodnje bomo pripravljali izlete in prireditve, ki so že tradicionalni in po katerih je društvo prepoznavno, kot so februarja Kulturni dnevi v koči pod Kremžarjevim vrhom in Šisernikov pohod, marca planinski ples, v sodelovanju s sindikati prvomajsko srečanje na Kremžarici in še kaj," je povedal predsednik Čas in poudaril, da si bodo prizadevali pritegniti čim več mladih ter jih navdušiti za hojo v hribe. Ti sodobnemu človeku pomagajo najti ravnotežje s samim seboj, z drugimi in naravo: "Ljudje prehitro drvimo skozi življenje."

Andreja Čibron Kodrin
 

 Vecer.si 25.09.2009

 Častni član prevaljskega planinskega društva 95-letni Emil Plejnšek v družbi predsednika Planinske zveze Slovenije Francija Ekarja ob 90-letnici prevaljskega planinskega društva.

(Stanko Kumprej)
Častni član prevaljskega planinskega društva 95-letni Emil Plejnšek v družbi predsednika Planinske zveze Slovenije Francija Ekarja ob 90-letnici prevaljskega planinskega društva.

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti