Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Mangartsko sedlo je priljubljena izletniška točka

Večer, Potovanja - Carmen Leban: Najvišje ležeča slovenska prometnica, ki nas popelje na 2200 metrov nadmorske višine, pod vznožje mogočnega Mangarta, je dobro obiskana.

Mangartsko sedlo je letos dobro obiskano.

(Carmen Leban)
Mangartsko sedlo je letos dobro obiskano.

Po njej se je namreč letos peljalo več kot 5000 različnih motornih vozil, mnogi pa so jo v hrib ubrali peš ali s kolesom.

Cesto upravlja Razvojna zadruga Mangart, v katero so vključeni domačini iz vasi Log pod Mangartom, za uporabo ceste oziroma parkiranje na sedlu pa je treba odšteti 5 evrov. Denar namenijo za odvoz smeti in vzdrževanje parkirnih površin, pa tudi za razvojno dejavnost v dolini. Na Mangartskem sedlu se je mogoče okrepčati v tamkajšnji planinski koči, kjer postrežejo s preprostimi enoločnicami in napitki, na voljo pa imajo tudi nočitvene zmogljivosti. Najemnika Vanda in Erik Cuder, sicer izkušena gostinca, pravita, da sta s sezono in obiskom zadovoljna, saj je bil celo nekoliko boljši kot v lanskem letu. Kot pravita, je bilo letos opaziti, da se vse več Slovencev odloča za počitnice doma, enodnevne izlete in obisk visokogorja, zato se gospodarska kriza planinske dejavnosti ni dotaknila. Med obiskovalci pa je tudi veliko tujcev, predvsem Italijanov in Avstrijcev.

Mangartsko sedlo privablja številne izletnike, saj se je mogoče z avtomobilom pripeljati kar 2200 metrov visoko, cesta pa močno skrajša pot tudi planincem, ki se podajo na vrh Mangarta, kamor je mogoč pristop po dveh smereh: italijanski, ki je nekoliko lažja in manj zahtevna, ter zahtevnejši slovenski, kjer je zaradi pogostega krušenja kamenja priporočljiva uporaba čelade.

Žal se na Mangart nevedni turisti pogosto odpravljalo v neprimerni obutvi, slabo oblečeni in brez potrebne opreme, zaradi česar so se takšni izleti končali tudi že tragično. Značilno je namreč, da je vreme na Mangartu izredno spremenljivo, zato se kaj hitro lahko zgodi, da goro v vročem poletnem dnevu prekrijejo oblaki, razvije se nevihta s strelami ali celo sneži.

Je pa Mangartsko sedlo priljubljena točka za kolesarje, a le tiste bolj izkušene, saj je razdalja od Loga pod Mangartom do sedla dolga 17 km s kar 1425 metri višinske razlike.

Carmen Leban
 

Vecer.si 24.09.2009

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti