Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Avtorsko delo 2

Borut Peršolja: Čeprav ljudski glas pravi, da nad 1.000 metri ni greha, pa imunost za sporna dejanja z višino kvečjemu pada. Pisal sem že o Aljaževem avtorskem delu, tokrat pa je na vrsti bolj osebno obarvana zgodba.

Decembra 2000 je Planinska zveza Slovenije izdala zgibanko, ki jo je oblikovala Eda Šteblaj, zamisel, fotografije in besedilo zanjo pa sem prispeval jaz. Obsegala je deset strani, na katerih so bile predstavljeni:
1 Planinska zveza Slovenije
2 Življenje Planinske zveze Slovenije
3 Povabilo k včlanitvi v planinsko organizacijo
4 Spletne gore
5 Vrste članarine in članske ugodnosti
6 Vsebina članarine in članske ugodnosti za leto 2001
7 Planinski vodniki, zemljevidi, učbeniki in priročniki
8, 9 Napotki za varnejšo hojo in bivanje v gorah
10 Planinska zveza Slovenije

NAPOTKI ZA VARNEJŠO HOJO, PLEZANJE IN BIVANJE V GORAH

Gorniško znanje
Za hojo v gore potrebujemo védenje o gibanju in ravnanju v gorah ter o značilnostih gorskega sveta. Osnovno znanje, veščine in navade si lahko pridobimo na organiziranih vodenih turah, s sodelovanjem na gorniških šolah in tečajih, ki jih prirejamo planinska društva, in s samoizobraževanjem (učbeniki, priročniki, revije, svetovni splet). Na različnih vrstah gorniškega usposabljanja se naučimo upoštevanja in ohranjanja naučenega v praksi. Aktivnosti v gorah se lotevajmo le ustrezno usposobljeni in opremljeni, postopoma in z vajo.

Izbira cilja in poti
Ustrezna izbira cilja in poti je odločitev, ki odločilno pripomore k varno izpeljani turi. Pri izbiri ture upoštevajmo svoje znanje in izkušnje, telesno pripravljenost, vzdržljivost in opremo. Temu prilagodimo željo po premagovanju naporov. Informacije o poti zberemo iz vodnika gorske skupine in gorniškega zemljevida, o turi se pogovorimo z nekom, ki je pot pred kratkim že prehodil. Upoštevajmo nasvete strokovnjakov in spoštujmo morebitno zaporo poti! Pomembno je, da ne precenjujemo svojih sposobnosti. V časovnem poteku ture načrtujmo nekaj rezerve, ki nam bo prišla prav ob nepričakovanih zapletih.

Oprema
Sestavni del osebne gorniške opreme so gojzarji in nahrbtnik. V nahrbtniku naj bodo poleg malice, pijače in osebnih dokumentov vedno rokavice, kapa, vetrovka, zaščitna krema, sončna očala, rezervna oblačila, kompas, ustrezen gorniški zemljevid, zavitek prve pomoči z zaščitno (astronavtsko) folijo, železna rezerva hrane, piščalka, bivak vreča, vžigalice, sveča in baterijska svetilka. Opremo moramo znati pravilno uporabljati! Smotrno naložen nahrbtnik poveča hitrost gibanja in zadovoljstvo na turi.

Planinske poti
V slovenskih gorah smo vse planinske poti glede na njihovo tehnično zahtevnost razdelili na lahke, zahtevne in zelo zahtevne. Na to nas opozarjajo opisi v vodnikih gorskih skupin, različne oznake na izhodiščih planinskih poti ter na gorniških zemljevidih. Ta razvrstitev pa ne upošteva (časovne) dolžine poti ter hodilnega napora, ki je povezan s strmino in poraščenostjo pobočij. Tehnično zahtevnost poti upoštevajmo pri načrtovanju in izvedbi ture! Izogibamo se bližnjic, spoštujemo naravo in se obnašamo kot njeni varuhi.
 

Celotno besedilo je na spletniku Razgledi >>>

23.09.2009


Preživeli spomenik življenja.
(Fotografija: Borut Peršolja)


Po prvi objavi je z mojim dovoljenjem (in iskrenim odobravanjem!) besedilo doživelo številne poobjave, istega leta v Slamniku, v publikaciji V planine na Gorenjsko, v Planinskem popotniku in Planinskem vestniku ter na spletni strani Planinske zveze Slovenije in Gore in ljudje. Do sedaj je bilo v celoti ali deloma objavljeno skoraj petdesetkrat (vsaj za toliko objav vem).

Samo v zadnjem času pa je bilo besedilo brez navedbe avtorstva objavljeno najmanj šestkrat:

Policija, V gore nikoli nepripravljeni!

Večer, 29. 4. 2009, Tri milijone planincev v slovenskih gorah

Gorenjski glas, 9. 6. 2009, Na potep, Varen korak v gorah

Žurnal, 22. 8. 2009, Več planincev, več nesreč

Planinsko društvo Slovenj Gradec, Varna hoja

Deželne novice, 14. 8. 2009, V gore se odpravite pripravljeni

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti