Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Zasedanje IKAR

GRZS: ... se je letos začelo  22. in bo do 27. septembra v Zermattu.

Iz GRZS se zasedanja udeležujejo Miro Pogačar, dr. Iztok Tomazin, Robert Kralj, M. Avbelj, Klemen Volontar, Igor Potočnik, Dušan Polajnar in kot član predsedstva IKAR Danilo Škerbinek.

Delovni prostor smo imeli na ledeniku na Malem Materhornu. Udeleženci smo se razdelili v delovne skupine in po sistemu kroženja spoznavali novosti in posodobitve različnih naprav. Od novosti je predstavilo podjetje Lambda 4 aparat za iskanje zasutih. Oddajni deluje na frekvenci 2,4 GHz. Delali smo na testni napravi, saj jo še preizkušajo. Prav tako smo preizkušali napravo za iskanje »mobitelov«, ki je še v razvojni fazi.
Od novosti so predstavili napravo za proženje plazov, ki so jo zadnjo zimo že preizkušali v Italiji. Za »eksplozivno« sredstvo uporabljajo mešanico kisika in vodika.

Naprava, Daisy bell, je obešena pod helikopterjem, ki jo pripelje na mesto, kjer je potrebno sprožiti plaz: na fotografiji >>>

Sledile so predstavitve proizvajalcev žoln (Barivox, Ortovox, Pieps, Tracker). Od teh je bila pomembna izboljšava hitrosti delovanja programja pri Ortovoxu. Za zaščito smučarjev in deskarjev je sat ABS in Snowpulse predstavila svoja nahrbtnika. Sledila je še predstavitev reševanja iz ledeniške razpoke. Tu sta bila predstavljena sistema, ki ga uporabljajo reševalci iz Zermatta in rešitev, ki jo je predstavil KONG.
Komisija za letalsko reševanje in zdravniška komisija pa sta tudi vsaka zase začeli z delom.

Uradna otvoritev zasedanja je bila ob 19. uri v cerkvi v Zermattu. Prireditev so pozdravili presednik organizacijskega odbora Bruno Jelk, župan, podpredsednik gorskih vodnikov IVBV Josef Binner, župnik je nagovoril reševalce in prebral kratek psalm o pomoči človeku v stiski, predesednik IKAR Toni Grab je pozdravil prisotne, zaželel uspešnega dela in predvsem izmenjav dobrih idej in prijateljskih odnosov. Prireditev je popestrila glasba orkestra gorskih vodnikov iz Zermatta.

GRZS, 23.09.: Zasedanje IKAR 2009
 


 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRZS novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti