Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

SKYTURN - nov, varnejši (?) varovalni pripomoček

Samovarovalni komplet za zavarovane plezalne poti, ki bi morda lahko pomenil revolucijo v varovanju na jeklenicah

.. nekako tako so novico naslovili v tujih medijih po predstavitvi novega, nekoliko drugačnega varovalnega pripomočka za feratarje, na pomladanskih sejmih alpinistične in industrijske opreme za varovanje pri delih na višini in prostočasnih aktivnostih v gorah.

"Klettersteigset SKYRIDER" - nov samovarovalni komplet je letos v Friedrichschafnu ob Bodenskem jezeru, na natečaju OutDoor INDUSTRY AWARD 2009 prejel tudi nagrado.


 

Gre za inovacijo firme SKYLOTEC iz Nemčije, ki se ukvarja s proizvodnjo in trženjem izdelkov na področju profesionalnega varovanja pri višinskih delih v industriji, od nedavnega pa stopa tudi v vode športnih aktivnosti. Samovarovalni komplet je namenjen varovanju udeležencev na zavarovanih plezalnih poteh - feratah.  Predstavljen pripomoček vsebuje dva nova, ključna elementa. Kot prvo je tu SKYSAFE jeklena vponka izdelana iz lahke nerjaveče INoX kovine. Vponka bi naj imela večjo nosilnost kot smo jo bili vajeni pri aluminijastih vponkah. Tudi sistem zaklepanja vratc je drugačen  in večji, kar bi naj omogočilo lažje vpenjanje jeklenice.

Druga novost je, da so na drugi krak priveza kjer je običajno nameščena druga samozaporna vponka, namestili povsem novo patentirano varovalo imenovano SKYTURN. Gre za varovalo oblike debelega diska, ki ga s krožnim pomikom pokrova zaklenemo na jeklenico in bi naj omogočal v primeru zdrsa, ustavitev plezalca na tistem mestu jeklenice, kjer se je neljubi dogodek zgodil.

Pri vseh dosedanjih samovarovalnih kompletih je plezalec padel/zdrsnil cel raztežaj do prvega spodnjega sidra plus dolžino samovarovalnega kompleta, kjer ga je sunkovito ustavilo. Skyturn bi torej naj poskrbel za takojšnjo ustavitev in s tem pihranil boleč pristanek plezalca, kot tudi hudo obremenitev sidra na katerem bi se zdrs ustavljal v primeru uporabe klasičnega kompleta. Predvideli so tudi možnost sestopa - spuščanja po jeklenici navzdol. S posebnim preklopom bi naj Skyturn omogočil pomik v nasprotno smer, sicer enosmernega varovala.

V spodnjem delu kompleta je v torbici nameščena zavora za dinamično ustavljanje v primeru večjih sil. Če pozorno pogledamo, sta oba kraka (vponka in zgornja zavora) nameščena na elastične varovalne trakove in ločeno! vpeta v centralni nosilni obroč nad spodnjo zavoro. To bi naj omogočalo varno? uporabo samo enega kraka priveza. 

V primeru klasičnih privezov Salewa je bilo pri zdrsih v preteklosti nekaj tragedij, ker uporabniki niso upoštevali navodil proizvajalca. V primeru vpenjanja s samo eno vponko je tam prišlo do nesimetrične obremenitve šiva, ki ga je pri zdrsu/padcu (zaradi tega) raztrgalo in plezalec je padel v globel. Vsi znani padci z raztrganino so se končali žal smrtno. V primeru varovala Skyturn to naj nebi bilo več kritično, saj sta trakova neodvisna.

Predstavljeni izdelek ta trenutek še ne bo moč najti na policah trgovin, saj ga še izboljšujejo. Predviden začetek prodaje je spomladi, po 15. marcu 2010.

SKYLOTEC.de

SKYLOTEC-sports

Idustrijski  video-1   video-2   video-3

 

Ob predstavljeni novosti se kar samo posebi poraja še nekaj vprašanj. Skyturn naj bi podpiral širok razpon debeline jeklenic (12-18 mm) in bil primeren za večino tujih ferat. Vprašanje je, na koliko slovenskih zavarovanih poteh so primerne - dovolj debele jeklenice za uporabo tega varovala. Naslednje, tudi pomembno vprašanje je: v kolikšni meri to varovalo poškoduje/deformira jeklenico ?

In na koncu morda še najpomembnejše  vprašanje:  ali bo res zanesljiv v vseh situacijah? Kako bo preživel zdrse v previsnih stenah, stropovih ali v primeru podora skale pod nogami, pa asimetrične obremenitve pri zdrsih v prečnicah?  Se pravi povsod kjer se ustvarijo enormne sile.

Čas bo sigurno pokazal svoje, do takrat pa bo pravilna uporaba starih - preverjenih samovarovalnih kompletov verjetno nabolj zanesljiva in varna.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti