Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.09.09

Brez pripomb in brez besed.

Kolikor vem so plezalci že začeli zahajati v tradicionalne jesenske destinacije. Zahtevne ture so preteklost. Vsi bi malo uživali. Tako štajerci že zahajajo v okolico bližnjega Gradca, primorci se obračajo proti nižjim južnim stenam (Novi vrh, tudi Jerebica), na gorenjskem pa sta še vedno aktualni Nad Šitom glava in Rušica, a ne prepleza se nič pretresljivega.

Uvod

Tudi hitro brskanje po internetu kaže, da se ne dogaja prav veliko. Paradni konji slovenskega alpinizma so od doma, da izpeljejo še zadnji del načrtovanih ciljev za letos. Ena od osrednjih odprav se je že zaključila in Andrej, Marko ter Silvo se vračajo domov brez željenega cilja. O odpravi pod Bagiratijem pa nobenih oprijemljivejših novic do sedaj. Eden najperspektivnejših alpinistov je odšel v ZDA na nadaljnje šolanje plezanja poči. Tam so tudi že drugi slovenski plezalci.

Ameriške sanje

Andrej Erceg in Marko Šturm sta večji del načrtov že izpolnila, a ker ostajata še nekaj časa, bosta kakšen dober vzpon v Yosemittih vsekakor še dodala. Omenjena plezalca sta v začetku septembra v Visoki Sierri opravili z najbolj razvpitimi smermi. Po nasvetu Petra Crofta oz. njegove knjige The Good, the Great and the Awesome sta izbrala štiri najlepše: Hardingovo smer (5.10d, 400 m) v Mt. Coness, smer oz. bolje rečeno smer z grebenskim prečenjem Dark Star (5.10b, 750 m) v Temple Cragu, Hardingovo smer (5.10c, 450 m) v Keeler Niddlu ter mogoče najbolj znano Positive vibrations (5.11a, 450 m) v Incredible Hulku. Štiri res velikopotezne ture, ki so vsaka zase precejšen zalogaj z dolgimi dostopi in sestopi pri katerih se mora človek res potruditi, da stvar opravi v enem dnevu. Če koga zanima vsa pestrost dogajanja naj si prebere več na Markovem blogu.

Malo tu...

Ker je Miha Zupan kar precej neumoren plezalec, poleg tega pa očitno veliko da na čudne kombinacije, se je v sredo, 09.09.09, odpravil v Veliki Draški vrh v Trapez in tam z Majo Duh (oba AO Tržič) preplezal Spominsko smer Dr. Tomaža Ažmana. Smer sta leta 1993 kot prva preplezala Filip Bence in Janez Primožič - Brus. Smer je bila letos nekajkrat ponovljena in ker gre za lepo, nepreveč opremljeno smer z lepimi prehodi jo priporočata tudi ostalim.

Da Grega Lačen (AO Črna na Koroškem) po poškodbi dobro okreva, že ni več skrivnost, saj se je minuli teden navezal na vrv z drugim precej znanim koroškim plezalcem Nejcem Čuješom (AO Slovenj Gradec) in z njim preplezal precej legendarno Vaya con dios (VII/VI, 450 m) v južni steni Jerebice. Smer je Peter Podgornik posveti svoji mami, preplezal pa jo je s prav tako zelenim alpinistom, a zelo dobrim športnim plezalcem Vladimirjem Slamičem - Ajotom, ki je slovel po silni moči in se je podobno pritoževal nad sestopi in dostopi, malo pa tudi nad travami in neopremljenostjo takrat še deviške linje.

Nekaj novega

To nedeljo, 20. septembra, pa je Grega najbrž želel streti še kakšen neprostopreplezan problem v rodnih gorah, pa mu je moča onemogočila nove podvige. Ali pa jih je pravzaprav omogočila? Z Miranom Kakerjem (AO Črna na Koroškem) sta v Peci uspela preplezati linijo, ki diši po prvenstveni smeri. Smer začne v bližini vstopa v Mežiško smer in se nadaljuje naravnost navzgor preko strmih plošč (VI/V). Gotovo je samostojna nekako dve tretjini smeri, zadnji del pa najverjetneje izstopi po Samotnem jezdecu (VII/VI), lahko pa je samostojna vse do roba stene. Ko bo Grega zbral vse informacije jih bo z veseljem delil z vami. Vsekakor gre za še eno lepo direktno linijo v dobri skali.

Naj vam bo sonček naklonjen na vaših pohodih,

Peter Mežnar

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti