Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kravji bal v Bohinju

54. Kravji bal v Bohinju - (Ukanc)Janez Pikon:  Slovesna prireditev in zaključek sezone, ki se odvija na prireditvenem prostoru ob Pršivcu v Ukancu je najstarejša kulturna prireditev v Bohinju.

Kravji bal v Bohinju

V obliki, podobni današnji poteka že od leta 1954. Starejši Bohinjci se še spominjajo prvih začetkov, ki izhajajo iz praznovanja v poklon planšarjem. Vsako jesen so prignali trope krav iz bohinjskih planin nazaj v dolino, gospodarji pa so jim v Gostilni Pr' Tomažovc v Češnjici pripravili zabavo, o kateri se je glas zanesel po vsem Bohinju in so se je udeleževali v vedno večjem številu. Okoli leta 1925 so jo združili z zaključkom turistične sezone in planšarjem so se pri praznovanju pridružili tudi natakarji bohinjskih hotelov. Sprva praznična nedelja domačinov je po drugi svetovni vojni prerasla v organizirano atrakcijo bohinjskega turizma.

Slovesna prireditev ob zaključku sezone na prireditvenem prostoru v Ukancu

Prireditev je sicer odvisna od vremenskih pogojev, vendar je v vseh svojih letih delovanja le malokrat odpadla. Leta 2008 jo je obiskalo preko 6000 obiskovalcev, lepo vreme v Bohinju je tudi v letu 2009 privabilo množice na travnik v Ukancu (okrog 8000 obiskovalec Kravjega bala). Zaradi svojega prekrasnega ambienta ob jezeru pod Pršivcem, ki je pravi magnet za turiste, poleg tega pa bližina slapa Savice, Žičnice Vogel, možnost sprehodov po okolici in bogat zabavno kulturni program omogočajo več kot kvalitetno preživeto jesensko nedeljo.

Slovesna prireditev ob zaključku sezone na prireditvenem prostoru v Ukancu

Prednost in privlačnost prireditve je vsekakor tradicija in prenašanje le te na mlajše rodove, kar velja tako za domačine kot za obiskovalce. Ogledamo si lahko opravo in opremo (basengo) planšarjev ter s cvetjem okrašene trope živine (v sprevodu 13 bohinjskih cik), nastope folklornih skupin, godbo na pihala, zabavne kmečke in pastirske igre, v zadnjih letih pa pripravljamo tudi prikaz gozdarskih orodij in naprav ter varne rabe le-teh.

Slovesna prireditev ob zaključku sezone na prireditvenem prostoru v Ukancu

Na Kravjem balu pa seveda ne manjka niti dobre hrane in pijače. Poskusimo lahko pristne kmečke dobrote iz kmečke kuhinje ter pravi Bohinjski sir. Za spominek pa domov odnesemo katerega od izdelkov domače obrti, ki jih lahko kupite na sejemskem delu prireditve. Ali kot je rad povedal »Ukčev ata« (Franc Cvetek) v svojih pozdravnih govorih na kravjem balu: »Pa tud' ostali državljani gredo z Bohinja okrepčani, na duhu in telesu sveži pridobijo tud' na teži!.«

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Kravji bal v Bohinju

54. Kravji bal Slovesna prireditev
v Ukancu Odvija se na
prostoru pod Pršivcem
Je najstarejša Prireditev

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti