Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Cobra Crack (8c)

ProMo blog: Yuji Hirayama je v Kanadi ponovil Cobro, eno najtežjih poči na svetu. Poči so vedno bolj popularne, so naravne, čiste (kar se železja tiče) in zelo adrenalinske. Japonec Yuji Hirayama je verjetno najbolje plačani plezalec na svetu.

Ne gre toliko za poči, kot za pristop k plezanju: poišči smer v njenem prvotnem, naravnem stanju, jo preplezaj in jo pusti takšno, kot si jo dobil.

Poči, te naravne in izrazite tvorbe v stenah in balvanih so v plezalnem smislu svoj vrhunec doživele v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. John Bachar je soliral tiste do 5.12, Ray Jardin je preplezal Phoenix (5.13a) v Yosemitih in iskal "prijatelje" (izumljal friende), ko ga je v njih najbolj navijalo. Najtežje poči so bile v domeni Tonya Yanira: Grand Illusion (5.13c) v Lake Tahoe in Sphynx Crack (5.13b) v Coloradu, dve fantastični razpoki v ogromnih skalnih blokih sta pravi čudesi narave že same po sebi, tudi za neplezalce. Prav Sphynx Crack je Hirayama že pred leti preplezal na pogled in to je še vedno eden največjih tovrstnih podvigov nasploh.

No, potem je prišlo obdobje svedrovcev in poči naenkrat niso bile več konkurenčne. Kako boš šel do konca, če moraš sproti nameščati varovanje, pred tem pa si se "pomehkužil" v gosto navrtanih projektih?

Zadnje čase pa zopet piha star veter. Tudi v Evropi. Pisali smo že o najtežji evropski poči Greenspit (8b+) in najtežji visokogorski poči Voie Petit (8b). Sedaj lahko poročamo o še nekoliko težji zadevi. Yuji Hirayama je v Kanadi v Squamishu ponovil Cobro (8c). Potreboval je pet dni, opravil pa je šesti vzpon. Poč, ki ji pravijo tudi Canadien Fingermonster, je lani prvi preplezal eden najboljših "euro" specialistov Belgijec Nico Favrese.

To je pravi konec smeri. Občutek, da si res preplezal "čez". Yuji Hirayama na vrh Cobre.

Yuji Hirayama je star 40 let in je svoji domovini prava zvezda. O njegovih vzponih redno poročajo na nacionalni TV. Je verjetno najbolje plačan plezalec na svetu, gre pa za sponzorski denar.

ProMo blog: Cobra Crack (8c)

Arhiv objav: vse objave avtorja

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave
Značke:
PLE novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti