Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Anapurna bo odločila

MountEverest.net: Na večerji z Miss Oh. 43-letnico, ki ima priložnost, da kot prva ženska osvoji vse vrhove osemtisočakov.

Oh Eun-sun ni bila širše poznana, dokler ni januarja letos Himaljska plezalna družba oznanila, da bo Južna Korejka verjetno postala prva ženska, ki bo splezala na vse osemtisočake.
Po devetih osvojenih osemtisočakih je Oh Eun-sun izjavila, da namerava ostale preplezati kar se da hitro. Potem je zelo hitro zavzela Kangčendzengo, Daulagiri, Nanga Parbat in Gasherbrum I.
Trenutno se pripravlja za Anapurno, svojega zadnjega osemtisočaka. Nihče ne dvomi več v njeno zavzeto resnost.

Poleg tega o njej ne vemo ničesar: od kje prihaja, o njenem načinu plezanja, motivaciji in življenju. Bivši Webov poročevalec v Koreji, Kyu Dam Lee, je šel z Oh Eun-sun na večerjo, da bi izvedel več.

Kako ste prišli do plezanja?
Kot otroka me je oče odpeljal v Buk Han gore blizu Seula. Tam me je prevzel pogled na ljudi, ki so plezali v skalah, in takrat sem se odločila, da bom to počela, ko zrastem.
Med študijem računalništva sem se pridružila Su-Won Women University’s alpin klubu. Na začetku me je bilo strah, ko sem gledala druge, a sem to kmalu premagala in še sama začela plezati.

In zdaj ste pred tem, da preplezate vse osemtisočake … Kdaj ste se odločili, da jih preplezate?
Ko sem preplezala K2, sem si nabrala precej samozavesti. Bila sem precej prevzeta z nevarnim slovesom gore, ampak vzpon je bil precej lažji, kot sem pričakovala, ker je bilo vreme precej dobro.

Vaši najtežji trenutki?
Bolečina pride v različnih oblikah. Težko je bilo čakati na primerno vreme za tretji poizkus vzpona na Broad Peak. Najtežje pa se je bilo zbrati po tem, ko je Go Mi-sun umrl na Nanga Parbatu. Bilo je težko obvladati svoje misli.

Ali vas je kdaj strah?
Strah je samo v naših mislih. Vsakič, ko začnem z ekspedicijo, razmišljam, ali me bo gora spustila na svoj vrh. Prav tako se zavedam, da mi je smrt blizu ves čas, ko plezam, dokler se ne vrnem v dolino.

Povej nam kaj več o svoji ekipi. Ali plezaš z istimi soplezalci iz Koreje?
Nimam stalnih korejskih soplezalcev - moji šerpi sta moja ekipa. Na Anapurno bom plezala s šerpami in Dong-Min Beckom (predstavnik sponzorja Black Yak), ki bo vodja odprave, tako kot na zadnjih dveh vzponih (Nanga Parbat in Gašerbrum I).

Kaj menite o Anapurni?
Dala bom vse od sebe, a na koncu bo odločala Anapurna sama. Šli bomo po Francoski smeri na severni strani.

Kdaj odhajate?
Odprava gre v Nepal 14. septembra.

Ali boste uporabljali dodaten kisik?
Ne, dodaten kisik sem uporabila le na Everestu in K2. Od takrat, ko smo pomagali plezalcu z dodatnim kisikom (šerpa mu je dal O2, jaz sem mu dala masko, sledili so komentarji), s seboj sploh ne nosim maske.

Objavljena so bila poročila o korejskih ekipah, ki so puščale prazne kisikove bombe na G1. Je bila to vaša ekipa?
O tem ne vem nič, a bom vprašala šerpe in uredila zadeve. Zelo skrbim za okolje, zato je moja odgovornost, da poskrbim, da moja ekipa za seboj pospravi odpadke. Za seboj ne bomo puščali odpadkov.

Povejte še kaj o svoji družini, hobijih…
Sem najstarejša od treh otrok. Brat in sestra sta poročena, živim s 60-letnimi starši. Poleg gorništva uživam v smučanju, plavanju in jogi, ki je odlična za ravnovesje.

Ste samski. Ali nameravate to spremeniti?
Ne vem, kaj bo prinesla prihodnost, a zaenkrat je osvojitev vseh osemtisočakov na prvem mestu.

Kaj bi radi počeli, ko zaključite z osemtisočaki?
Če bi bilo možno, bi rada delila svoje izkušnje z mladimi, mogoče napisala knjigo, učila - res imam rada otroke. Prav tako bi rada podprla prijatelja Šerpo Dawa, ki prav tako osvaja vse osemtisočake.
(Dawa Wangchuk je letos dosegel štiri osemtisočake z Oh Eun-sun )

Kyu Dam Lee

Oh Eun - sun pričakujejo v baznem taboru pod Anapurno med 23. in 24. septembrom.

Op.: Nekaj vrhov, ki jih je dosegla, je vprašljivih. Pri tem ni znano, koliko zapletov je posledica različne kulture, predsodkov in jezikovnih pregrad. Ostali Južnokorejci se soočajo s podobnimi problemi…

ExWeb interview: "Annapurna will decide" 

Oh Eun - sun je prva kandidatka za osvojitev vseh 14 x 8000

Oh Eun - sun na njenem zadnjem 8000-G I

Miss Oh zabava prebivalce na poti k Manasluju

Strah je miselna igra

Dala bom vse od sebe, na koncu bo odločila Anapurna

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti