Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 15.09.09

torek, 15. september 2009, ob 00:00, Tomaž Jakofčič, ogledov: 2505

Teden, skop z novicami, nakazuje klasično jesensko sušo alpinističnih vzponov

Proti koncu prejšnjega tedna jo je zagodlo vreme s sneženjem krepko pod robove naših velikih sten. Tokratni vikend pa so pretile napovedane nevihte, ki so na koncu v glavnem izostale. Vse to je poskrbelo, da danes lahko jamram, da nimam kaj pisati. Kljub vsemu se je našlo nekaj alpinistov, ki niso zdržali in vseeno šli. Na netu sem našel novice o nedeljskem vzponu v Direktni smeri (V+) v Špiku. Bilo je mrzlo, a stena v pokončnih delih kopna in suha.

David Pavlovič (AO Kranj) in Jernej Lukša (AO Rašica) sta prejšnji četrtek popoldan preplezala smer Bob Marley (VII+/V-VI). Glede na slišano in brano v preteklih AN sta pričakovala s svedrovci opremljeno smer. Ob plezanju smeri se je izkazalo drugače. Na vstopu je ob prehodu čez plati slab, star svedrovec. Nato smer sledi poči, v kateri je nekaj dobrih in nekaj slabih klinov na stolpič. Linija svedrovcev napade ta stolp naravnost na polico. V drugem raztežaju (VII-) so res trije svedrovci, dalje pa je smer sicer lažja, a povsem neopremljena. David in Jernej torej sprašujeta slovensko alpinistično občestvo, katera smer je linija črnih svedrovcev v prvem raztežaju, ki gredo desno od originala. Kdo ve?

Na spletu sem zasledil še novice o vzponu v nekoliko redkeje plezani smeri sicer zelo obljudene stene Kogla, Spominski smeri Ceneta Kramarja (VII/VI, 240 m). Plezala sta jo Maja Lobnik (AO TAM) in Samo Kociper (PK Vertikala). Pri tej smeri je dobro vedeti, da je prosto plezanje v vodoravni poči, opremljeni s klini, precej težje kot govori ocena. Kakor se spomnim, je treba za uživanje zgolj VII. stopnje kreniti po oporni poči navzgor pod streho in potem v desno.

Tofana Di Rozes
Ker prejšnjo soboto popoldan spletna kamera s Kredarice ni obetala ugodne plezarije, isti vir v Dolomitih pa je bil precej bolj obetaven, sva z Miho Hrasteljem krenila pod Tofano in naslednji dan v južni steni Tofane di Rozes preplezala smer Sognando l Aurora (7b+,7a obv. 600 m). Tri metre sem ponavljal, ostalo na pogled. Čudovita in strma smer je mojstrovina Massima da Pozza, ki je znan skopuh s svedrovci. Tudi v tej smeri se je to potrdilo.

Srečno!
Tomaž Jakofčič
 

Oznake: AN

Komentiraj (3):

David Pavlovič, torek, 15. september 2009, ob 08:34

Sem član AO Litija.
LP,
David

David Tončič, sobota, 19. september 2009, ob 18:48

pred časom sem plezal tudi sam b. marleya na vršiču - nekje sem zasledil in če se ne motim se desna "športna" smer imenuje street fighter? nekje okoli 6c+? mogoče je kaj več podatkov na plezanje.net

Ivan Pepelnjak, sobota, 19. september 2009, ob 18:55

Na plezanje.net nič novega, je pa nekaj dni nazaj izšel novi vodnik za Vršič. Morda ga bom celo dobil, če spletna trgovina PZS ni povsem odmrla ... maili, ki jih dobivam od njih, so že prazni.

eXTReMe Tracker