Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ceconijev park

Pogled na Ceconijev park ob Belci v Bohinjski BistriciJanez Pikon: Naš kraj je bogatejši za zelo lepo izdelan in urejen park, v katerem se lahko sprehodite po stezicah med vrtički, uživate ob pogledih na cvetlične gredice. Izvirna prizorišča naj bi služila tudi kulturnim dejavnostim in poročnim obredom na prostem.

Ceconijev park

Investitor je Občina BOHINJ, projekt parka pa je v celoti delo Mimi ŽVAB, ki je s svojim prostovoljnim delom tudi poskrbela, da je bil zgrajen v zelo kratkem času, tako kot si je zamislila. Njeno delo je bilo namenjeno izključno temu, da stori nekaj za Bohinj, prispeva k lepšemu pogledu na kraj in dobremu počutju krajanov, ter drugih obiskovalcev Bohinja, obenem se spočijete in sprostite na udobnih klopcah. Nekaj posnetkov iz parka si lahko ogledate na fotografijah, ki vas bodo morda navdušile, da ga obiščete, nahaja se ob zahodnem bregu potoka Belca na Bohinjski Bistrici, pridite!

Ceconijev park ob Belci, Bohinjska Bistrica

Giacomo Ceconi se je rodil v Val Nespolariji pri Pielungu v Karniji - današnji severovzhodni Italiji. Leta 1851 je odšel v Trst za zidarskega pomočnika. Sodeloval je pri gradnji objektov za južno železnico in se ob delu dodatno izobraževal. Kmalu je postal zidarski mojster in začel samostojno prevzemati dela na gradbiščih železnic po celotni monarhiji. Najbolj se je proslavil pri Arlberškem predoru, kjer je vpeljal lasten, zelo učinkovit sistem izkopa in tako omogočil prebitje predora 13 mescev pred rokom. Njegovo podjetje je gradilo, tudi pristaniške naprave v Trstu in na Sardiniji. Veliko je prispeval za razvoj svojega rojstnega kraja Pielunga. Avstro-Ogrska in Kraljevina Italija sta mu za njegove zasluge podelili plemiški naslov. Gradnjo Bohinjskega predora, njegovega zadnjega velikega dela je podjetje prevzelo maja leta 1902 in ga dokončalo marca leta 1905.

Iz Bohinja je grof Ceconi odšel v Pielungo, kjer je imel gradič. Upokojen je še naprej deloval za razvoj rojstnega kraja. Sedanji park je edini ostanek stavbnega kompleksa, ki sta ga zgradila podjetje Ceconi in država za nastanitev podjetnika in njegove družine, uradnikov podjetja ter državnega nadzorništva. Vse stavbe je pozneje odkupila Delniška družba Triglav in jih preuredila v Grand Hotel Triglav, dependanso Bellevue in Vilo Bogumilo. Kompleks naj bi postal osrednje turistično podjetje v Bohinju. Ker je družba propadla, se to ni zgodilo. Hotel je z novim lastnikom in v okrnjenem obsegu deloval še med obema vojnama. Po drugi svetovni vojni je v poslopju Grand Hotela Triglav delovala osnovna šola. V osemdesetih letih so zgradbe podrli. Na mestih, kjer so včasih stala poslopja podjetnika Ceconija in kasneje Grand Hotel Triglav je na pobudo občine Bohinj zgrajen zelo lepo izdelan in urejen cvetlični park, na Bohinjski Bistrici, 15. septembra 2009.

Giacomo Ceconi di Montececon, Furlan, ki se je z razumom in pridnostjo povzpel od nekvalificiranega delavca do gradbenega velepodjetnika. Ceconi med svojimi delavci pri vhodu v predor; večinoma je najemal svoje rojake, ki so mu njegovo skrb vračali s svojo lojalnostjo in pridnostjo.

Ceconi s svojo družino in družinami svojih sodelavcev pred svojo vilo ob Belci. Grad v Pielungu, kamor je Ceconi odšel v pokoj po zaključku del na Bohinjskem predoru. Iz Ceconijeve hiše in Grand Hotela Triglav in državnega nadzorništva je Delniška družba Triglav odkupila in jim pod imenom Grand Gotel Triglav namenila mesto turističnega središča Bohinja.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Ceconijev park

Ceconijev park Bohinjska Bistrica
Ceconijev park Ob potoku Belca
Ceconijev park Bohinjska Bistrica
Ceconijev park Ob potoku Belca
Ceconijev park Bohinjska Bistrica
Ceconijev park Bohinjska Bistrica
Ceconijev park Bohinjska Bistrica
Ceconijev park Bohinjska Bistrica
Ceconijev park Bohinjska Bistrica

G-L: gore-ljudje

Obeležje Giacomo Ceconiju

Grand Hotel Triglav


1 komentarjev na članku "Ceconijev park"

Peter Strgar,

Park je vsekakor lepo urejen, upajmo da bo urejen ostal tudi v prihodnjih letih, saj je bilo na Ceconijevem parku že nekaj neuspelih, kratkotrajnih projektov. Žal ga sramotno kazi sosednja, razpadajoča bivša gostilna "Pri Markežu".

Ne morem pa si kaj, da se nebi vprašal, če v Bohinju bolj kot bohoten park ni potrebno urediti kaj drugega - npr. kolesarsko stezo med Bistrico in Bohinjskim jezerom. Nove table, ki opozarjajo, da so na ozki in poleti zelo prometni cesti tudi kolesarji, niso ravno rešitev problema.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti