Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ekspedicija Makalu (8463m)

Pisarna Ueli Steck piše: Prihod v bazni tabor.

Piše Patricia Bamert, pisarna Ueli Steck:

1. September, 2009 - Prihod v bazni tabor (5250m)

Deževno in vlažno pešačenje proti baznem taboru.




 

Končno smo dosegli vznožje gore. Zadnjih deset dni po zaslugi monsuna, ki tu divja, ni bilo najbolj prijetnih in udobnih. Ta nas k sreči ni preveč motil.Nastanili smo se na 5250 metrih, del naše opreme pa je še vedno na 4745 metrih. Zadnji del nas pelje čez ledenik Barun. Za ta vzpon imamo sedem šerp s katerimi nas čaka deset kosov tovora od teh pa vsak znaša 25kg. Za Roberta, Andyja in mene se začenja faza aklimatizacije. Röbi in Andy bosta poskusila s smerjo v katero so se prvič povzpeli leta 1955. Moj načrt pa je solo vzpon, v alpskem slogu na zahodni steber. Precej bo odvisno od pogojev in vremena. Motivacija je velika, kljub temu da ne bi bili prvi, če bi nam spodletelo.

Veselimo se dni, ki nas čakajo v gori. Najprej se bomo spodobno namestili v baznem taboru, uživali v počitku ter kulinaričnih sposobnostih našega kuharja Kaji-ja.


Robert Bösch in Andy Wälchli se sproščata. 

 

 

 

 

 

Kot je bilo predvideno se obeta precej nestabilno vreme, zato smo namenoma odšli prej. Pogoji naj bi se izboljšali nekje do srede septembra. Do takrat se bomo morali z vlago, ki jo prinaša monsun, pač sprijazniti. Naša telesa pa se bodo lahko navadila na višino. Takoj ko se vreme stabilizira, se premaknemo višje. Od srede oktobra so sunki vetra na 8000 metrih premočni, tako da na vrhu ne bi imeli možnosti. Nekje med septembrom in oktobrom pa računamo na vrh.

...upamo na najboljše!

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti