Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pasti Šraj peska

Branko Velkavrh: Ta tekst pišem samo zato, da opozorim na pasti Šraj peska, to je varianta neoznačene poti iz Kamniške Bistrice na Korošico.

Na pot sem se dobro pripravil, vendar poti nisem poznal. Začel sem že narobe pri slapu Orglice. Treba je iti po stezi, ki zavije v levo pred strugo pred slapom in kar nekaj časa poteka po levem pobočju ob strugi in se lepo ogne soteski, nato preči strugo in poteka po levem bregu. Nato naj bi spet prečila strugo, vendar sem jaz tu potko sgrešil in jo nisem več našel. Kot sem že omenil, sem začel pri slapu na levem pobočju, kjer poteka slabo vidna stezica, ki pa je v mokrem skoraj neprehodna. Zgoraj se je izgubila, zato sem nadaljeval po strugi do težje plezljivega dela, zato sem nadaljeval po levem pobočju, kjer pa sem naletel na pravo stezico in ji lepo sledil do prehoda čez strugo. Tu sem zgleda zgrešil smer in od tu sem šel narobe. Nadaljeval sem po strugi skoraj do vrha, kjer pa se mi je zalomilo. Preplezal sem prvo oviro, druga pa je bila prezahtevna, zato sem se moral odločiti za povratek. Žal je bila tudi prva prezahtevna za sestop, zato sem moral doskočiti v pesek. Ena noga je zdržala, druga ne. Počasi sem se spustil nazaj. Tokrat sem sledil potki, ki sem jo našel že prej in ki te lepo pripelje pred slap. Slap je trenutno skoraj brez vode. To je bila zame šola, da se vsaj sam, ne bom več podajal po neoznačenih poteh, ki jih ne poznam. Na nogi imam gips in tako se za letos zaklučil s pohodniško sezono. Pa kljub temu, lep planinski pozdrav!

Poprava: zavije desno pred strugo in poteka po desnem pobočju.

Poprava: zavije desno pred strugo in poteka po levem pobočju ...


Pomislek

Ena od opcij je tudi, da spodaj pod slapom počakaš na lokalca. Ta varijanta je v zadnjem času precej uporabljena, pa naj si bo to pri Orglicah, pod Skokom, v Repovem kotu ali kje drugje v Deželi tej.

Opisana zgodba je gorskim reševalcem znana v podobnih ponovitvah, vendar je malo ljudi, ki si znajo pomagati sami. Zato je morda celo bolje, če res prihranimo vsi skupaj in se takole drug za drugim podamo v lepe konce!

Ali pa, če vse porišemo, popišemo, po...

Foto: Boris in Genadij Štupar

Boris Štupar

 

Hribi.net - Ojstrica 31.8.2009

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

1 komentarjev na članku "Pasti Šraj peska"

Vid Pogačnik,

Ja, tam je prehodov kar nekaj. Jaz sem imel srečo in sem jih vsakič našel. Ampak z opisi je križ. Tudi iz tvojega opisa, Branko, si ne predstavljam kje si hodil. Ker na primer pišeš: Treba je iti po levi strani, prečkati strugo in nadaljevati po levi strani...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti