Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Koliko pasti za kolesarje je na Pohorju?

24 ur.com: Mariborski policisti so se po anonimni prijavi, da je pri naselju Kordik na Pohorju postavljena past za kolesarje in motoriste, odpravili na teren. Past so našli, zdaj pa iščejo še eno. Storilcu grozi do pet let zapora.

Bralec nas je opozoril na nevarnost, ki preži v bližini naselja Kordik na Pohorju. Med sprehodom je naletel na "grozovito past za motoriste in kolesarje, ki po mnenju mnogih kratijo mir v gozdu". Med kolesarji je pot znana tudi pod imenom Kordek.

Gre za bodečo žico, ki je bila pritrjena na drevesi. "Bodeča žica je bila za večjo možnost kamuflaže močno napeta, prikrita za vejami in postavljena v višino vratu motorista. Predvidevam, da bi se ob kontaktu motorista ali kolesarja zgodilo najhujše, saj je bila žica čvrsto pribita v drevo, da se ob morebitem stiku ne bi snela," nam je sporočil bralec.

Blazno dejanje

"Ker menim, da je takšno ravnanje ne glede na vzrok skrajno neodgovorno in blazno, pričakujem, da se bo storilce takšnih podlih dejanj po vsej Sloveniji lociralo in ustrezno kaznovalo," dodaja bralec.

Past je fotografiral in obvestil pristojne. O dogodku smo povprašali tudi mariborske policiste. Njihov tiskovni predstavnik Bartolo Lampret je povedal, da so z nevarnostjo seznanjeni, tako da so dopoldne na teren poslali skupino policistov, ki je preverila, ali gre za resno grožnjo ali potegavščino, saj prijavitelj ni napisal, kje točno je past. Čeprav so bili neuspešni in pasti niso našli, niso odnehali. "Povezali smo se tudi z lovskimi družinami, gozdarskimi službami in domačini, ki območje zelo dobro poznajo," je povedal Lampret.

Sodelovanje je obrodilo sadove. Bodečo žico so našli. Bila je zavita okoli drevesa. "Očitno jo je nekdo odstranil," je za 24ur.com povedal Lampret, ki je dodal, da so policisti še vedno na terenu, saj naj bi obstajala še ena lokacija, kjer je nastavljena past. Kje naj bi bila, nam še ni mogel povedati, je pa dodal, da gre za isto območje.

Lampret je za 24ur.com povedal, da gre za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, za katero je zagrožena zaporna kazen do petih let. V primeru smrti ali hude telesne poškodbe pa je zagrožena zaporna kazen od enega do 15 let zapora.

 

Video - fotogalerija na >>24ur.com

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
24ur novosti

2 komentarjev na članku "Koliko pasti za kolesarje je na Pohorju?"

Jože Rovan,

V Italiji je na enak način nastavljena žica motokrosistu odrezala glavo.

Za takšno skrajno ravnanje seveda ni opravičila, pa vendar, čas je že, da sprejmemo življenske predpise o vožnji po poteh v naravnem okolju in se jih potem tudi držimo. Potem ne bo več razloga za spore med različnimi obiskovalci narave.


Renata Krauthaker,

Pomanjkanje kulture pri posameznikih, ki pljunejo na vsakršno prepoved vožnje pripelje žal tudi do takih nespametnih dejanj.

Dopuščam sicer možnost, da je šlo zgolj za objestnost - nenazadnje imamo vsako leto kup požarov, ki jih zakurijo takšni, ki uživajo v tem da so povzročili neko posledico,ki šokira okolico.

Zanimivo je videti tudi to, kako si kršilci ki še nimajo svoje lastnine čez nekaj let, ko si jo pridobijo in postavijo lastno hiško, začnejo drugače razlagati možnost prehoda čez svojo parcelo. Naenkrat bi kar streljali na vse, ki si drznejo s stopalom zmotiti eno samo travnato bilko.

Vsem ekstremom na obeh plateh pač manjka prave mere in življenjskosti. Na pamet mi pade na primer možak, ki je v sedlu pod Šmarno goro znal po ves božji dan odganjati ljudi, ki so stopili na travico ob poti. Kakšno Sizifovo delo? Tablica z napisom: Ne hodi po travi, bi gotovo ne imela nobenega učinka. Pol metrska ograjica pa bi bila za zgolj par skrajšanih metrov hoje več kot nepremostljiva ovira in bil bi mir. On pa si je pač raje omislil dolgoletno vojno, ki je na tak način ne more nikoli dobiti. Le dopovedati si ne pusti. Tako kot tudi veliko vsakodnevnih obiskovalcev Šmarne gore

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti