Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ueli Steck pod Makalujem

ProMo blog: Zahodni stena Makaluja je eden največjih izzivov sodobnega alpinizma. Ueli Steck bo v steno vstopil sam, brez kakršnekoli podpore in brez kisika. Za priprave je prosto preplezal Golden Gate (5.13b) v El Capu in se za aklimatizacijo v slabih razmerah sam povzpel na Gašerbrum II.

Projekt zahodna stena Makaluja se je začel 20. avgusta s poletom v Nepal in z deset dnevnim pristopnim maršom, trajal pa naj bi do konca oktobra. Ueli Steck ima s sabo fotografa in še enega gorskega vodnika. Priprave so potekale na zanimiv način, kot kombinacija težkega plezanja v skali in »teka« na osemtisočak. Steck je prosto preplezal Golden Gate (5.13b) v El Capitanu in za aklimatizacijo opravil hiter vzpon na Gašerbrum II. Na svojem prvem osemtisočaku je stal 9. julija. Na vrhu je počakal pet minut in sestopil v vsega dveh urah in pol. Pol metra svežega snega, mraz in močan veter so mu predstavljali edini problem. »No, sem lahko vsaj preizkusil opremo« je dejal po povratku. Oprema za Makalu je skrbno izbrana in preizkušena, lahko jo »preizkusite« tudi vi: Kaj bo grelo Uelija Stecka v Makaluju?

 


Ueli Steck pod Gašerbrumom II

 

Makalu je s 8463 metri peta najvišja gora na svetu. Prvič so se najnj povzpeli leta 1955, ko je uspela kompletna francoska odprava z Lionelom Terrayem in Jeanom Couzyjem na čelu. Smer vodi na glavni vrh čez Makalu La in je danes znana kot Francoska smer. Leta 1971 so Francozi zopet udarili in v zahodnem stebru preplezali za tiste čase neverjetne težave: VI/A2 na 7500 metrih! Na vrh sta se povzpela Yannick Seigneur und Bernard Mellet. To je nedvomno eden mejnih kamnov himalajizma in alpinizma nasploh. Tudi Slovenci smo v Makaluju pustili pomemben pečat z vzponom preko južne stene leta 1975. Marjan Manfreda je prvi človek, ki se je na vrh Makaluja povzpel brez kisika, za nameček pa preplezal tudi ključno mesto smeri.

Zahodni stena Makaluja je ob direktni smeri v južni steni Anapurne največji alpinistični problem v Himalaji. Če kdo, je Ueli Steck človek, ki ga lahko reši. Mu bo uspelo?

ProMo blog: Ueli Steck pod Makalujem

Arhiv objav: Vse objave avtorja

 

Zahodna stena Makaluja z Mera Peaka

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti