Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Občutljiva stopala

Ona - Helena Peternel Pečauer: Nad žulje s preprostimi zvijačami.

Kdo med nami se še ni ukvarjal z nevšečnostjo, ki se ji reče žulj na nogi? Radi se pojavijo zlasti ob prehodu iz udobnih, lahkih odprtih obuval v tesnejše, toplejše in bolj zaprte čevlje. Žulji sicer niso prav huda in skrb vzbujajoča težava, so pa sila neprijetni, za čimprejšnjo rešitev pa jih moramo prav oskrbeti in zdraviti.
Najpogosteje so preozki, trdi ali novi čevlji vzrok za nastanek neprijetne nadloge na nogah. Če te veliko obremenjujemo, kadar veliko stojimo, dolgo hodimo ali tečemo, je verjetnost zanje še večja.
Žulji so mehurjem podobne izbokline, ki nastanejo zaradi drgnjenja kože ob obutev, pri čemer se začne zgornja plast luščiti od spodnje. Prostor med njima zapolni tekočina, kar zaznamo kot mehur, ki nastane ob ali na stopalu. Največkrat niso vzrok za preplah, kljub temu pa pazite, da z njimi pravilno ravnate, sicer se lahko razvijejo hujše oblike okužb, ki zapletejo celjenje in zdravljenje. To je še posebno pomembno v spomladanskih in poletnih dneh, ko pogosto nosimo odprto obutev in so ranice, ki jih povzroči žulj, dostopnejše za umazanijo iz okolja, s tem pa tudi za mikrobe ali celo bakterije.

Previdno pri prediranju
Ko opazite žulj, nanj prilepite obliž, čez noč pa ga odstranite, da bo zrak neovirano prihajal do poškodbe in se bo rana veliko hitreje posušila. Žulj je zaprta poškodba in je za predel, kjer se pojavi, naravna zaščita za novo kožo pod njim. Manjših žuljev ne predirajte, namažite jih s primernim mazilom ali gelom, predvsem pa poskrbite, da bo koža okoli njih ves čas čista. Ko se tekočina posuši, jih zaščitite z gazo ali obližem. Pustite, da se nekaj dni celijo, šele nato jih ni treba več prekrivati z obližem.
Zdravniki in pedikerji menijo, da lahko večje in izredno moteče žulje izjemoma tudi predrete, a le, če poskrbite za zadostno sterilnost. Še bolje je, če postopek prepustite strokovnjaku. Če se boste posega lotili sami, iglo dobro očistite z medicinskim alkoholom, nato pa jo za nekaj sekund pridržite nad vročim plamenom. Počakajte, da se ohladi. Žulj najprej razkužite, ga prebodite in nanj pritisnite sterilno gazo, ki dobro popivna tekočino. Premažite ga z razkužilnim mazilom in prekrijte z ustreznim obližem. Postopka se nikakor ne lotevajte z nesteriliziranimi pripomočki, saj se rana lahko nevarno okuži in povzroči gnojenje.

Preventivni ukrepi
Ko obujete nove čevlje ali pa katere druge, ki vas utegnejo tiščati, si preventivno nadenite dva para tankih nogavic. Namesto ob kožo se bosta nogavici trli druga ob drugo. Vedno poskrbite, da bodo vaše noge čim bolj suhe, saj znojenje povečuje možnosti za nastanek žuljev. Težave se lahko rešite tako, da si noge posujete z otroškim pudrom, predvsem pa vedno, če je le mogoče, v čevlje obujte primerne tanke nogavice.
Žulji so najpogostejša težava žensk, predvsem v prehodnem času, spomladi in jeseni, ko iz udobnejših zimskih čevljev prestopamo v lažje, jeseni pa iz ohlapnih poletnih obuval v zaprtejše. Pogosto pa nas žulji pestijo takrat, ko nosimo neprimerno obutev.

Ustrezna obuvala
Če so čevlji udobni, nam življenje lajšajo, če niso, nam ga na vsakem koraku grenijo. Predzgodovinski človek ni imel težav s stopali, ker je hodil bos. Zdaj hodimo po trdih tleh, pogosto v neprimernih čevljih, ki preprečujejo normalen razvoj stopala, krepitev stopalnih mišic in dihanje kože. Ženski čevlji so s fiziološkega stališča navadno slabši kot moški.
Pri izbiri moramo dobro poznati svoje stopalo, paziti moramo na morebitne deformacije, morebitne že nastale žulje, otiščance, otekline in podobne posebnosti. Sprednji del stopala s prsti bi moral tudi v čevlju ležati podobno kot zunaj njega. Preozek sprednji del stiska prste, palec in mezinec pa potiska proti sredini. Srednji trije prsti pritiskajo na notranjo stran, se krčijo in se začno drgniti ob čevelj. Na hrbtišču kazalca, sredinca in prstanca nastanejo vnetja, žulji in otiščanci, na palcu pa se lahko začne vraščati noht. Če neprimerno obutev nosimo več let, se prsti zmaličijo in pozneje je potrebno kirurško zdravljenje.
Sprednji del čevlja pa ne sme biti niti preširok. Tedaj se sprednji del stopala in prsti preveč premikajo in pri tem udarjajo ob čevelj. Posledice so največkrat žulji, lahko pa tudi vnetje, vraščanje nohtov, predvsem pa nestabilna in negotova hoja.
Ozki čevlji pritiskajo tudi na žile in ovirajo krvni obtok, kar je zlasti pri starejših osebah in sladkornih bolnikih lahko usodno. Peta je izjemno pomembna za podpiranje teže telesa pri stanju in hoji. Noga mora lepo sesti v opetnik čevlja, kajti v preširokih ali preozkih obuvalih se močno poveča možnost za nastanek neprijetnih žuljev. Pri nakupu nove obutve si moramo resnično vzeti čas in jih dobro pomeriti, sicer nam bodo povzročili težave, namesto da bi nam bili v veselje.

Poskusite s česnom
V svojih zapiskih je pater Simon Ašič denimo v boju proti žuljem priporočil preprost domač recept, ki svetuje, da si polovico pretlačene glavice česna dajajte na žulj štiri dni zjutraj in zvečer. Takšno ukrepanje bi vam svetovale tudi naše babice, saj česen velja za učinkovit naravni antibiotik. Po patrovih izkušnjah ni nič manj učinkovita niti sveža ali suha sliva, ki jo razpolovite in na polovico kanete še nekaj kapljic soka iz bršljanovega lista. Pripravek daste na žulj in pustite delovati čez noč.

Uporabite obliž
Pred žulji se zavarujte, še preden se utegnejo pojaviti. V lekarni kupite obliž, ki je narejen prav za zaščito pred njimi. Če pa žulj že imate, lahko nanj nalepite tudi klasičen obliž. Tako preprečite drgnjenje ob obutev oziroma nogavico. Na voljo so tudi obliži s tanko plastjo posebnega gela, ki blažijo pritisk čevlja na nežno kožo noge.

Blagodejni ognjič
Odlično sredstvo za zdravljenje žuljev sta tudi ognjičevo mazilo in olje. Ognjič namreč deluje proti številnim mikrobom in preprečuje razvoj glivic, deluje antiseptično. Uporabljamo ga za zdravljenje različnih kožnih poškodb.

Mehčanje z alkoholom
Če je vzrok za nastanek žuljev trdota novega čevlja, ga lahko učinkovito zmehčate z alkoholom. Na kosem vate nakapajte nekaj kapljic medicinskega alkohola, ki ga kupite v lekarni (lahko ga nadomestite tudi z domačim žganjem, če vas ne moti njegov vonj), in nežno vtirajte v trdi predel čevlja z notranje strani. Če boste to nekajkrat ponovili, se boste v obutvi gotovo udobneje počutili, preprečili pa boste tudi nastanek nadležnih žuljev.

Trpotec ali limona
Stari recepti priporočajo tudi obkladek iz sladkorja in aloe vere, ki ga položimo na ožuljeni del. Preventivno si lahko pomagate z listi ozkolistnega trpotca, ki jih položite kar v čevlje, če pa je že prepozno, vam bo pomagal košček limone, ki ga položite na vato in pritisnete na žulj ter pustite čez noč. Na začetku bo malce zapeklo, vendar ga boste učinkovito odpravili, če boste postopek ponovili nekaj večerov zapored.
 

  25. 08. 2009

 

 

 

 

 

PD Blagovica

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Ona

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46046

Novosti