Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ko vseh 14 osemtisočakov ni dovolj

Urban Golob: Enkrat ni nobenkrat, pravi star rek. Mogoče je ta misel zgolj slovenska in seže daleč proti zahodu. Vsaj do Baskije. To bi lahko sklepal po baskovskem himalajcu Juanitu Oiarzabalu, ki bi rad na vseh štirinajst osemtisočakov splezal še enkrat.

Oiarzabal je bil nekoč dober alpinist in bolj kot najvišji vrhovi sveta so ga zanimale zahtevnejše stene nižjih gora. A po njegovih besedah se takrat v Španiji za takšne projekte ni dalo dobiti prav veliko denarja, da bi si lahko financiral odprave. Pač pa so bili sponzorji in donatorji veliko bolj naklonjeni magični številki 8000 in vrhovom, ki segajo čez njo. »Tako sem se odločil, da se poskusim na osemtisočakih tudi sam,« je nekoč izjavil Juanito.
In to je počel izjemno dobro in se kmalu povzpel na vse osemtisočake. Toda Juanito se kar ni mogel ustaviti. Še dvakrat je splezal na Čo Oju, dodal ponoven vzpon na Gašebrum 1, K2, itd. Zdaj je še enkrat priplezal na polovico (torej sedem) osemtisočakov in pravi, da je ponovitev projekta 14x8000 vsekakor v teku ...

Celotna objava na Fotografski in plezalni grifi >>>

26.08.2009  


Triinpetdesetletni Juanito Oiarzabal
Foto: arhiv Oiarzabal

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti