Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Motorizirana hoja na Triglav

  25. 8. 2009

 

 

PGD Moste

Članom PGD Moste in obenem ljubiteljem starih motorjev vrste Tomos Colibri je dne 23. avgusta, uspel podvig na Triglav z njihovo "ljubico" dvojko.

torek, 25. avgust 2009, ob 20:29, Boris Štupar, ogledov: 6684

Žurnal 24 - Nada Černič Cvetanovski: V nedeljo dopoldne je pred Aljaževim stolpom na vrhu Triglava ropotal pravi motor. Na najvišjo slovensko goro so ga pripeljali gasilci iz Most.

Tja so ga po delih prinesli fantje iz Komende in okolice, člani gasilskega društva Moste, sicer pa ljubitelji starih motorjev Tomos Colibri. Na vprašanje, za kaj gre, so v en glas povedali, da gre za hec.

"Včasih se z motorji odpravimo na morje, včasih se vozimo kar tako, včasih ne gremo nikamor, danes smo šli pač na Triglav," je skrivnost pojasnil najzgovornejši iz deveterice, ki je priplezala na Triglav. V neformalnem društvu je 11 članov, vendar je v nedeljo eden odšel na tekmovanje starodobnikov na Vransko, drugi pa zaradi (trenutne) kilaže ni tvegal hoje na Triglav.

Fantje, ki namenoma nočejo biti društvo, so se pri sestavljanju motorja dobro izkazali, nekoliko več težav so imeli pri vžiganju. Deležni so bili najrazličnejših duhovitih opazk in dobronamernih nasvetov, seveda pa je bilo slišati tudi opazke "ekologov", da izpušni plini ne spadajo na najvišji slovenski vrh.

 

Komentiraj (20):

Darko Podkoritnik, torek, 25. avgust 2009, ob 21:15

To je naš vseslovenski odnos do Triglava. "Sekret na štrbunk" bi si zaslužili na vrhu, ne pa stolpa, ki je vseh tako polna usta

Gorazd Gorišek, torek, 25. avgust 2009, ob 21:24

In eni bodo spet vpili, da smo tisti, ki nam to ni všeč, sovražniki naroda, njene zgodovine in za nameček še v obilju preobilja rojeni mulci, ki nam ni jasno, kaj je to narodna zavest in duhovna širina, za katero so se zavzemali naši predniki.

Marjeta Štrukelj, torek, 25. avgust 2009, ob 23:50

Grozljivo, nemoralno, neetično. Ego napihovanje. Nevednost?

Večje žalitve gornikom in planincem pač niste mogli pripraviti. Z imeni in priimki bi se vseh devet moralo vljudno opravičiti za svojo nedoraslost, pobalinstvo, imbecilnost in kar je še mogoče najti izrazov, primernih dejanju. Če je med njimi (iskreno upam, da ne) kdo član kateregakoli planinskega društva, je vodstvo društva dolžno javno izreči obsodbo takega dejanja in ukrepati na častnem razsodišču.

Menim, da bi tudi PGD Moste moralo razpravljati o tako neprimernem obnašanju v gorah. Težko mi je še iz enega razloga: gasilci pri meni visoko kotirajo, cenim in spoštujem njihovo delo, da še kar ne morem verjeti…, da so lahko tudi tako brezobzirni in nekulturni. Pričakujem, da se oglasi kdo od kompetentnih, predvsem v izogib ponovitvam ali sorodnim različicam takih pompoznih samopredstavitev.

Da se razumemo, tale gnev niti ni posledica moje zelene naravnanosti. Dosti večjo rano zadajate kulturnemu in etičnemu bistvu človeka, vezanega za ta mali košček zemlje. Vzhičeno tej lepoti kdaj pa kdaj namenim besedo iz naftalina: »Domovina!«

Kdo bo branil gore pred skrunitvijo, če ne gorniki sami?

Filip Vidmar, sreda, 26. avgust 2009, ob 00:54

Zanimivo, meni se zdi to čisto fajn. Pobje so se potrudili, si zamislili projekt in ga tudi izpeljali, skoraj dobesedno.

Seveda pa je Triglav zame najlepši v mirnem sončnem dnevu v poznem oktobru ... ali pa sredi junija, pa kadar koli ... Kakšen hec vmes pa tudi lepo sede :)

Nejc Kuhar, sreda, 26. avgust 2009, ob 08:42

Tudi meni se tu ne zdi nič spornega, vsa čast fantom, da so se pomatral. Pa sj niso asfaltiral ceste, da bi ga prpelal na vrh. Po njihovem odhodu verjetno nihče ni vedel, da so bili na vrhu, zato res ne vem kaj je narobe s tem...

Jure Pezdirc, sreda, 26. avgust 2009, ob 08:43

Jaccuzzi na vrhu Mont Blanca
http://www.jaccuzzi.ch/index_e.html

električne orgle na vrhu Mont Blanca
http://www.gore-ljudje.net/novosti/47719/

pa vrjetno se bi še kaj našlo!

Ne vem, kaj so mladci, tko moralno spornega,neetičnega, egocentričnega in ne vem kaj še vse, storili! Meni se zdi prav zabaven projekt, ki nobenemu ni storil nobene škode. Še piva nima noven v roki kot je v navadi mnogim drugim "pvanincem"! Mislim da je tale debata o ne vem kakšnih častnih razsodiščih in malo manj kot izgonu iz države, čisto nesmislna!

Fantje iz Most vam pa čestitke za zabaven in zanimiv projekt! Pa
NA POMOČ!!!

Dejan Inkret, sreda, 26. avgust 2009, ob 08:57

Kdo pa pravi da jih je treba izgnati iz države? Saj jih vsi potrebujemo.

Ampak ne na vrhu Triglava kot gasilce ki se jim je porodila neumna misel, temveč "civilno", kot normalne obiskovalce našega očaka. A je to res tako težko?

Jure Pezdirc, sreda, 26. avgust 2009, ob 09:03

Oh koliko jih je dnevno gor, ki se jim porodi neumna misel, ki razgrajajo, pijejo na veliko in še kaj.. A to še paše od "civilno"?

Dejan Inkret, sreda, 26. avgust 2009, ob 09:17

A tako? Jaz pa sem ob zadnjem "prepucavanju" pomislil da hodijo gor samo srčno kulturni, narodno zavedni in podobno oplemeniteni primerki slovenceljstva

Jure Pezdirc, sreda, 26. avgust 2009, ob 09:23

Potem pa že dolgo niste bili gor!

Dejan Inkret, sreda, 26. avgust 2009, ob 09:31

Že v redu g. Jure. Kje na slikci vas torej najdemo, oziroma kateri je vaš dober prijatelj?

Jure Pezdirc, sreda, 26. avgust 2009, ob 10:15

Ne poznam nobenega! Če se pa ne strinjate z mojo trditvijo potem pa sem vedno odprt za dobre protiargumente!

Marjeta Štrukelj, sreda, 26. avgust 2009, ob 11:45

Najbrž sem z lune, med slovenske planince kot si jih Jure predstavlja zagotovo ne sodim. Po 33 letih mi s komentarji pripovedujete, da so moje vrednote precej »mimo«. Zakaj jaccuzzi vrh Mont Blanca se mi zdi še bolj neprimeren in žaljiv, a k sreči ni zrasel v slovenskih glavah in na slovenskih tleh. In orgle? Orgle vetra raz grebene – ste že slišali? Pesem ptic in svizca žvižg, vas kdaj pospremi na planine? Da ni gams morda? Ju ločite po zvoku? Jaz ne znam motorju določiti imena, a vem, da je njegova pesem motoristu draga. Je res tako hudo, če vsak svojo goni (rad posluša)? Jaz mu svoje ne silim, le prosim, da pusti mi mojo.

Ne znam razstaviti motorja. Neuka bi buljila v valje, bate in obroče, brez odnosa in ljubezni. Čeprav bi se rada peljala z njim, o, ja! Pa zato še nisem motorist! Bilo bi zanimivo, lepo in razburljivo, brez dvoma, a ljubezen? Daleč je do tja…

Zdaj upam, da vsaj kdo razume razliko med povzpeti se na Triglav in živeti z gorami, je kot peljati se z motorjem ali biti motorist.

Etiko in pravila obnašanja motoristov naj pišejo motoristi, gorniki bomo, upam, gradili in branili svojo. In pokomentirali, kadar nas poskušajo prepričati, kako je povzpeti se na vrh z motorjem bolj imenitno, tako rekoč »boljše« kot samo z nahrbtnikom, kar počnejo povsem »običajni« planinci. Sicer pa se na vseh področjih življenja v gorah uveljavljajo »nove« vrednote, ki jih še bolj ostro komentiram. Ampak to je že druga zgodba, ki ne sodi v ta naslov.

Jože Rovan, sreda, 26. avgust 2009, ob 12:24

Na Triglav so obiskovalci privlekli že vse mogoče, naj spomnim le na gasilske lestve, pralni stroj, košarkarski koš ipd. Zadnji gasilski podvig z motorjem je le še ena od podobnih domislic, v očeh nekaterih duhovit podvig, v očeh drugih nezaslišana skrunitev narave.

Ta "podvig" v mojih očeh nikakor ne sodi v gore in ni v skladu s planinsko etiko, je pa žal del "triglavske folklore", na katero smo se počasi že kar navadili: če je že treba ušpičiti veliko neumnost, ni ga primernejšega kraja kot je vrh Triglava in najbližje koče.

Heinrich Blagne, sreda, 26. avgust 2009, ob 12:33

Ne glede na to, ali je bil moped prinešen v enem ali več kosih itd, to dejanje zame ni nikakršen športni, gasilski, gorniški, artistični, humorni, oz kakršenkoli smiselen "podvig", sploh pa ne vreden javne objave. Smatram ga za navadno Ljubljansko častihlepje.
Ko bi na vrh Triglava prinesli vsaj kako gasilsko "pumpo", bi jih človek še hvalil -kot požrtvovalne gasilce, tako pa so se izkazali bolj primerne za gasilske veselice..
Moped na vrh Triglava!?! Kaj pa zdaj?
No, mogoče pač fantom ogromno pomeni že to, da se okrog njih "kadi". A kaj pomaga, ko pa pred takim podvigom nihče ni pripravljen sneti kape?!..
Čemu, saj še sami ne vedo zakaj so ga vlekli gor?

Jure Pezdirc, sreda, 26. avgust 2009, ob 13:37

Ko sem omenjal planince so bili namerno v navednicah.. Ker tiste na katere je letela opazka verjetno ne prebirajo tega foruma! Tisti gore gledajo doma z balkona po tem ko so 1x osvojili Triglav. Priznajmo si, da Triglav že dolgo ni več "destinacija" kamor bi si šel uredit misli in uživat v gorski naravi.
Fantje so si pač postavili nek podvig ali cilj ali kakorkoli že to imenujemo to in ga izvršili. Vsi si postavljamo izzive, takšne drugačne, pametne in nespametne. Ne trdim, da je tako osvojeni Triglav "boljšega okusa" verjamem pa, da fantom podvig veliko pomeni.
In da zaključim... Veliko je zares neumnih podvigov, pa mislim da jim ta ne seže blizu. Nikomur niso naredili nobene škode, Zemlja se zaradi tega ne bo nič bolj segrela ali kaj podobnega. Če je pa koga motil ropot motorja v vsem tistem ropotu, ki ga doživiš na vrhu Triglava, pa so jim fantje dolžni opravišilo, ker so kratili njegov 5 minutni mir.

Matej Pivec, sreda, 26. avgust 2009, ob 14:01

V začetku 80. let, prejšnjega stoletja, bi morda tudi jaz stal tamle, zraven teh fantov, in bi bil neizmerno vesel, ker smo zopet eno ušpičili. Toda leta, knjige in izkušnje, so naredile svoje in zdaj se mi takle podvig zdi neumnost.
Fantje se verjetno niti ne zavedajo, da so izpadli navadni »cepci«. Morda pa bo kdo od njih, čez kakšnih 30 let, napisal kaj v takle forum, ali kaj podobnega (še bog verjetno ne ve, kaj bo takrat? ).
Lepo pa je, da se jih brez zmerjanja opozori. Mislim pa, da v njih ni nobene zlobe, in da so v redu fantje in gasilci.

Tomaž Ogrin, četrtek, 27. avgust 2009, ob 13:54

Tudi jaz mislim, da škode ni. Vrh je prepihan kot le kaj. So pa tvegali kak padec več. Pomembno je, da so vse spravili nazaj v dolino in, da so uporabili svoje moči in ne tehnike, ki bi kaj poškodovala v naravi.
Tudi Tof je spravil pred več leti moped na vrh. Ne vem, če v enem kosu in ali ga je zakurbljal.

Nad Rudnim poljem pa se je zgodil zločin, kriminal. Za več generacij. Določeni posegi niso izključeni, ampak na tak primitiven način z zoranjem vsega, pa presega vse meje. Nobene kontrole, korekcije in revizije butalskih načrtov od ustanov, ki jih plačujemo za varovanje vrednot, tudi krajine v TNP.

Domen Zupan, četrtek, 27. avgust 2009, ob 15:02

Tof se je s tistim motorjem na vrh kar peljal, kjer je bilo to le mogoče (bila je "krosla"). Je pa kasneje izjavil, da je bila to ena izmed njegovih mladostniških norosti.

Se pa strinjam z g. Ogrinom, mediji nas zasipavajo s tovrstnimi cvetkami, da ne bi opazili resničnih problemov. Po številu komentarjev na to objavo sodeč jim to tudi več kot odlično uspeva. Sem se pa ob prebiranju le teh resnično vprašal, kaj sploh je danes dovoljeno prinesti na vrh Triglava, pa da s tem ne bi žalil vrednot tistih, ki se imajo za gornike v pravem pomenu besede?!

Zoran Gregorčič, četrtek, 27. avgust 2009, ob 15:29

Tisto ni bil motor, še manj "krosla".

Tofu je bil sponzor Tomos in od njih je dobil v reklamne namene moped, s katerim je delal tudi ostale "podvige", mdr iz Ljubljane do Nordkapa, posnet je bil tudi dokumentarec za TV.

Ob sedemdesetletnici je imel intervju, v katerem je povedal, da ni najbolj ponosen na vse neumnosti, ki jih je ušpičil v svoji karieri, omenil pa je točno ta motoristični prispevek k slovenski neumnosti.

A od tega je minilo že več kot 30 let in nihče od udeleženih ni bil takrat verjetno niti rojen. Od tedaj se je spremenilo marsikaj, tudi smeti ni več toliko in hrup - celo pretirano vriskanje ter razgrajanje po kočah, pa trganje cvetja, je danes bistveno manjše kakor takrat. Kaj je ekologija sredi sedemdesetih niso vedeli niti vsi učitelji. Miselnost ljudi se je večinoma spremenila na bolje, na Triglavu pa se zgleda da še dolgo ne bo.
Tam se nekateri pretirano zavejo svojih korenin - po Darwinu.

eXTReMe Tracker