Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.08.09

Tokrat izpostavimo vzpon preko Čopovega stebra

Čopov steber

Prvo mesto med današnjimi novicami, tudi pred novimi smermi v naših gorah, si zasluži vzpon preko Čopovega stebra, najbolj slavne smeri v naših stenah. Pih, bo rekel mladec, ki je preplezal znamenito smer že lansko leto, pa ni nihče trznil, zakaj pa? Zato, ker je akter tokratnega vzpona Rajko Rojs, oče Tanje Grmovšek, to storil ob priliki praznovanja svojega 70. (ja, sedemdesetega) rojstnega dneva. Da ne bom prepisoval dejstev, si lepo reportažo vzpona, pri katerem sta sodelovala hčerka in tast, oglejte na Grmoclimb.net. Vsem Grmovim in Tanjinim mislim lahko z navdušenjem pritrdimo, Rajku pa kličemo še na mnoga leta in številne dobre vzpone.

Novo v naših stenah

19. avgusta sta Iztok Bokavšek in Primož Kunaver (oba AO Ljubljana-Matica) preplezala novo smer v SZ steni Prisanka. Poteka desno od izrazitega raza v območju med smerema Beli trikotnik in Beli steber. 400 metrov visoko smer sta poimenovala Spominska smer Marka Iliča in ocenila VI+/III.  Primož si je na ključnem mestu pomagal s klinom, Iztok pa je plezal prosto. V smeri sta pustila en klin na prvem težjem mestu. Pravita, da je skala dobra in omogoča ves čas dobro varovanje. Malo daljši dostop po Kopiščarjevi poti bo torej poplačan.

Luka Lindič se je z Rokom Šeškom odpravil v steno Križevnika, natančneje v njegovo predostenje. Začela sta plezati po smeri Ptičja pesem (IX-, 220 m), a pod najtežjih raztežajem je Luka ubral na pogled bolj logično pot kot je originalni najtežji raztežaj. Plezal je po poči, naravnost gor. In res, težave plezanja po atraktivni in lepi poči, ki je kar srkala vse vrste zatikal vase, so dosegle "le" VIII. stopnjo. Priplezal je naravnost na stojišče in od tam sta nadaljevala do roba spet po Ptičji pesmi.

Ponovitve

V našem nabiralniku se je znašlo nekaj zanimivih novice o zanimivih ponovitvah. Karel Završnik-Korl (AAO) in Peter Jeromel (AK Slovenj Gradec) sta prejšnjo sredo plezala Črni biser (VII-, VI+, VI, 800 m) v Travniku. Nad kvaliteto smeri sta bila navdušena, pohvalila pa sta zares natančno skico, ki je spravljena na Plezanje.net.

Pred in po tem je Korl nanizal še lepo število dobrih ponovitev. Plezal je krajše skalne smeri nad Chamonixom, v naših hribih pa od zahtevnejših Bergarjevo v Štajerski Rinki (VI+/V-VI, 600 m) z Janezom Ločičnikom, ter Direktno čez ploščo v južni steni SKute (VIII/V, 350 m) z Markom Brdnikom, ki jo je prosto ponovil.

Bojan Leskošek (AO Ljubljana-Matica) in Peter Juvan (AAO) sta v zahodnem delu preplezala smer Stopnice v nebo (VII-/VI, 400 m+200 m).

Luka Lindič in jaz sva v četrtek v Triglavu plezala kombinacijo Direktne v Črni graben in Srpa (VII/V-VI, 1000 m). Naslednji dan je Luka sam preplezal Herletovo v Ojstrici (VI/IV, 450 m) in Gradišnik – Ogrin (V-/IV, 700 m) v severni steni Planjave.

Vsako leto je v naših gorah več alpinistov iz bivših jugoslovanskih republik. Hrvaške alpiniste lahko redno srečujemo, vse pogosteje pa so tukaj tudi alpinisti iz Srbije. Nekaj jih dobro poznam in lahko povem, da je njihovo poznavanje naših gora, smeri in zgodovine naših sten navdušujoče in bi bilo lahko za zgled marskikateremu domačemu alpinistu. Že vse birokratske prepreke, preko katerih morajo ter dolga pot govorijo, da se gredo alpinizem resno. Nina Adjanin in Igor Skender, oba iz Beograda, sta pred kratkim preplezala Špikovo diretissimo. Pravita, da sta tu in tam plezala tudi po svoje.

Moulin Rouge

Oni dan sem srečal Klemna Premrla, ki mi je zaupal, da sta pred časom z Erikom Švabom plezala v zanimivi dolomitski steni, Rotwand v skupini Rosengarten in poslal tudi nekaj fotografij. Lotila sta se smeri Moulin Rouge (IX-/VIII, 400 m) avtorja Christopha Hainza & Co. Smer je, kot običajno za Hainza, opremljena v glavnem s klini in tudi nekaj svedri. Skala ni najboljša, a se z vsako ponovitvijo (nekaj jih je že) malo bolje očisti. Erik je smer preplezal prosto na pogled, Klemen pa si je v najtežjem raztežaju malenkost pomagal s tehniko. Pravita, da bi smer utegnila postati moderna klasika.

Srečno!
Tomaž Jakofčič

rdeča linija - Spominska smer Marka Iliča

rdeča linija - vzpon Lindiča in Šeška v Križevniku

V Križevniku

Moulin Rouge

 

Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku "AN - 25.08.09"

Urban Golob,

Najprej čestitke Rajku Rojsu za veličasten vzpon ob svojem jubileju!

Sicer pa tale informacija bolj lokalnega značaja:

V območju Spominske smeri Marka Iliča sva pred dvema letoma plezala že z Marjanom Kovačem. Začela sva verjetno približno enako, potem pa sva šla malo bolj naravnost. Smer sva imenovala Strašni mišek in jo s fotko ter skico objavila tudi v AN

http://www.gore-ljudje.net/iskanje/?filter=&q=stra%C5%A1ni+mi%C5%A1ek

Letos bo izšla nova izdaja plezalnega vodnička za Vršič (mogoče je že) in pregled že preplezanega na tem območju bo precej boljši.

Urban

P.S. Tudi Beli tritoknik v spodnjem delu ni vrisan pravilno. Vstop je bolj levo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti