Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Greenspit, najtežja evropska poč

ProMo blog: Tretja ponovitev najtežje evropske poči v "Yosemitih" na severu Italije. Trad plezanje je vedno bolj priljubljeno in tudi ime Greenspit odraža »zeleno« miselnost plezalcev.

Če je Voie Petit v Grand Capucin najtežja visokogorska smer v Evropi, o čemer smo pisali v eni prejšnjih objav, je Greenspit najtežja evropska poč. Obe sta pred kratkim doživeli svoj tretji prosti vzpon.

Val di Melo in Valle dell Orco sta granitni plezališči v severni Italijo, tik ob meji s Švico. Veljata za evropske Yosemite, saj ponujata celo vrsto poči v odličnem granitu. Prva med njimi je prav gotovo Greenspit, 12 metrska horizontalna poč, ki se jo že uvršča v kategorijo »offwidh«. To so neugodne široke poči, ki se jih pleza z gvozdenjem rok, pesti in prstov. S svedrovci je bila opremljena v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Tretji vzpon v Greenspit. Tom Randall, 2009.

 

Leta 2003 je Švicar Didier Berthod odstranil pet svedrovcev, namestil friende, jo preplezal in ocenil 8b+. Oktobra 2005 se je vrnil in jo preplezal še s sprotnim nameščanjem varovanja. S tem je smer bila preplezana tako, kot je treba. Ime odraža zeleno naravo pristopa k plezanju. Lani je Belgijec Nicolas Favrese opravil drugi vzpon (potreboval je vsega dva dni), tretjo ponovitev pa je to poletje opravil Anglež Tom Randall. Greenspit velja za drugo najtežjo trad smer v celinskem delu Evrope. Plezanje s tradicionalnim varovanjem, to je s sprotnim nameščanjem friendov in zatičev, vedno bolj pridobiva na veljavi in je neke vrste odgovor na poplavo svedrovcev in visenja na vrvi.

Nicolas Favrese. "To je resnično fantastična in zelo unikatna smer za Evropo. Ne morem verjeti, da sem prvi, ki jo je ponovil. It's so classic!" .

ProMo blog: Greenspit 8b+, najtežja EU poč

Arhiv objav: vse objave avtorja

Prvi prosti vzpon v Greenspit. Didier Berthod, 2005.

 

 
Drugi prosti vzpon v Greenspit. Nicolas Favrese, 2008.

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti