Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hubble

So smeri, ki si ob vsaki ponovitvi zaslužijo pozornost. Svoj čas najtežja smer na svetu Steve McCluru pomeni več kot njegova dve stopnji težja Overshadow.

Plezalni kolumnist Steve McClure, po 8a.nu izbran za naj plezalca leta 2008 v kategoriji 35+, je pred kratkim ponovil Hubble v Raven Tor, Peak District. Smer, ki jo je prvi preplezal Ben Moon leta 1990 je bila prva na svetu z oceno 8c+ (mogoče celo 9a, ki je takrat še ni bilo) in je štela z Gullichovo Action Directe za najtežjo smer na svetu.

 

Steve na ključnih gibih v Hubble (8c+)

 

 

Hubble je bil ponovljen manj kot desetkrat odkar je bil pred 19 leti prvič preplezan. Je verjetno najlažje dostopna smer v Angliji (od avta do stene je le deset metrov). Primerna je za bolderaše, je kratka in ognjevita. Stevevove smeri so ponavadi zelo dolge in vzdržljivostne in Hubble naj mu ne bi najbolj ustrezal.

 

 

 

Hubble ni edina smer na kateri je Steve delal to poletje. V zadnjih tednih je dodal nekaj novih smeri in na pogled preplezal Kali Yuga (8b). Prav tako je povezal dve smeri v Malham in naredil zelo dolgo 8c+. Veliko je bilo govora o njegovem projektu, ki ga je preplezal v Malholm Cove: Overshadow (9a+). Zanimivo, da Steveu več kot prvenstvena 9a+ pomeni Hubble: "To je bila ena mojih največjih fantazij, večja kot vse druge smeri, ki sem jih preplezal."

Steve nad ključnim mestom, ko se Hubble združi z Relevation (prav tako zelo znana "testna" 8a)


Ben Moon 10 let kasneje ...
Hubble
(8c+), ključni gib.

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti