Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tofana di Mezzo

Nasmejanih obrazov preko steneJanez Pikon: Srednji in najvišji vrh Tofana di Mezzo. Od koče Ra Valles nadaljujemo vzhodno na zavarovano plezalno pot Gianni Aglio, težja pot, precej izpostavljena, zahteva zbranost prečenja stolpa Torre Aglio, kjer so pritrjene jeklenice in tudi dva klina.

Tofana di Mezzo

Tofana di Mezzo je tretji najvišji vrh v Dolomitih in eden od številnih vrhov, na katerega skoraj do vrha pripelje gondolska žičnica. Izredno zanimiv in pester pa je pristop po zavarovani plezalni poti. Srednji in najvišji vrh Tofana di Mezzo. Od koče Ra Valles nadaljujemo vzhodno na zavarovano plezalno pot Gianni Aglio, težja pot, precej izpostavljena, zahteva zbranost prečenja stolpa Torre Aglio, kjer so pritrjene jeklenice in tudi dva klina. Kasneje opazim, da v steni nadaljuje skupaj z Ireno in Andrejko, kar je vsekakor zadovoljilo moje skrbi okrog njenega vodništva, kajti obe dobro poznam in vem, da jo bosta varno pripeljali preko previsnih sten na vrh gore. Kasneje na vrhu, ko jo vprašam, kako ji je šlo preko najtežjih predelov zavarovane plezalne poti, opazim veliko zadovoljstvo na njenem obrazu, kar v celoti potrjuje uspešnost vseh članov naše skupine.

Vstop v steno, Tofana di Mezzo (3244 m), prečenje grebena po lestvi

Navpični prehod pod Torre Aglio, kjer so pritrjene jeklenice in dvakrat po dva klina in še nekaj jih je v steni zavarovane plezalne poti.

Stolpi Tofana di Mezzo, preko skalnatega grebena, Slavko na previsni polički

Prehod po izpostavljeni, zračni polici je vsekakor za marsikoga velik zalogaj, ki se nam bo za vedno vtisnil v spomin na goro Tofana di Mezzo.

Pod kamnitim stožcem, Tofana di Mezzo (3244 m), Cortino d'Ampezzo

Preko previsne stene stolpa je v pomoč tudi daljša izpostavljena ozka polička. Po preplezani steni stolpa ni več večjih težav do samega vrha.

Ob stolpu, Slavko preko previsne police, vstop v steno stolpa Torre Aglio

V Cortino d'Ampezzo se pripeljemo dovolj zgodaj, da se pripravimo in postorimo vse potrebno za gondolski prevoz do Rif. Ra Valles (2470 m), kjer vzhodno nadaljujemo po melišču na greben, ter se po njem in številnih kovinskih lestvah vzpenjamo višje, kjer nas steza vodi ob, preko in pod čudovito izoblikovanimi kamnitimi stolpi.

V strmih pečinah, Slavko ima profil in spucane kvedrovce, med dva klina

Opazim, da se nekateri udeleženci prvič srečujejo z zavarovano plezalno potjo. »Bodimo bolj skupaj« mi je dejalo mlajše dekle »počutim se bolj varno, če je še kdo ob meni.« Pogledam naokrog, kajti sam se vračam, da pomagam zadnjim v skupini. Njo prepustim srednji skupini, v kateri je dovolj izkušenih planincev, ki vedo kaj je potrebno storiti v podobnih primerih.

Po grebenu, Prečenje stene stolpa Torre Aglio, Tofana di Dentro, 3238 m

Kasneje opazim, da v steni nadaljuje skupaj z Ireno in Andrejko, kar je vsekakor zadovoljilo moje skrbi okrog njenega vodništva, kajti obe dobro poznam in vem, da jo bosta varno pripeljali preko previsnih sten na vrh gore. Kasneje na vrhu, ko jo vprašam, kako ji je šlo preko najtežjih predelov zavarovane plezalne poti, opazim veliko zadovoljstvo na njenem obrazu, kar v celoti potrjuje uspešnost vseh članov naše skupine.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Tofana di Mezzo

Tofana di Mezzo Cortina d'Ampezzo
Marjana na polici stolpa Torre Aglio
Prečenje stene stolpa Torre Aglio
Tina in Zdravko nerazdružlivi par
Zavarovana pot Veliki balvani
Skica poti Tofana di Mezzo
Udeleženci ferate Stene pod stolpom
Tofana di Rozes Tofana di Dentro

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti