Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Viševnik

Planina Viševnik, 1620 m, z zavetiščem Draga BregarjaJanez Pikon: Leži na travnatem prevalu med strmo Grivo in Pršivcem, že več desetletij opuščena. Na planini so si člani Planinskega društva Drago Bregar iz Ljubljane uredili Zavetišče Draga Bregarja, ki v poletni sezoni nudi oskrbo mimoidočim planincem.

Planina Viševnik

Dostopi do planine Viševnik (1620 m): s planine Pri Jezeru (1450 m) se pot vzpne proti jugozahodu skozi strmo dolino med izpranimi pečinami na valovit, poraščen svet. Pot se vije med vrtačami in skozi gozd pripelje na planino. Lahko začnemo tudi s planine Pri Jezeru (1450 m) po poti proti planini Dedno polje (1560 m) čez prvi klanec in še malo dalje, dokler se v zaraščenemu skalovju izoblikuje preval. Markirana steza nas popelje čezenj in dalje proti jugu v vrtačo (Krištofojca), nato pa strmo navzgor pod Grivo (1757 m) do planine Viševnik (1620 m).

Planina Viševnik (1620 m), Debeli vrh, Triglav, Stadorski Orliči in Vrtec

Od Črnega jezera (1294 m) se pot odcepi od steze, ki pelje čez Komarčo (1200 m) v Dolino Sedmerih jezer (1685 m) tik nad vzhodno obalo Črnega jezera. Od tod nas popelje sprva proti vzhodu, nato proti severovzhodu v dno doline Dol pod Stadorjem (1500 m), v katero padajo strme pečine vrhov Rigeljc (1768 m), Stadorski Orliči (1782 m) in Vrtec (1809 m). Iz velike kotanje pod Vrtcem zavije pot ostreje in se strmo vzpne na preval pod Grivo, kjer leži planina Viševnik (1620 m).

Bregarjevo zavetišče na planini Viševnik, Planina Pri Jezeru (1450 m)

Z Vogarja (1054 m) preko planine Hebat (Hb't 1193 m) mimo razgledne točke z vrhom Bari (1302 m), kjer pot ostro zavije nad Bohinjskim jezerom na sredo planote (Vahta, konec makadamske ceste) pod vršno zgradbo Pršivca, pod prav tako razglednem in izpostavljenem, na določenih mestih precej poraščenem vrhu Voket (1489 m) nad vzhodno steno Pršivca sledimo poti, ki nas pripelje na vrh gore Pršivec (1761 m).

Nad slapom Savica, zgornji prag slapu Savice, pred padcem vode v globino

Kmalu zatem se steza zopet usmeri proti vrhu, mi pa nadaljujemo v isti smeri in se strmo vzpenjamo povprek in južno čez zaraščena pobočja na preval v grebenu (nižje za nami se vidi izpostavljeni Voket). S Pršivca nadaljujemo mimo Majske jame, severno pod vrhom in že smo nad planino Viševnik, ki jo dosežemo z južne strani nad planino.

Steza, ki poteka s parkirišča makadamske ceste (območje Vahte) bolj proti severozahodu, mimo brezna pri gamsovi glavici in Aleševega brezna tik ob stezi, severno od tod dosežemo pobočje neizrazite vzpetine Gornjega Viševnika (1723 m, domačini poznajo vrh tudi kot Gorel Viševnik). Od tod se preko vrtač in vmesnih pragov spustimo v isti smeri do bližnje planine Viševnik.

S planine Ovčarija (1660 m) zavijemo ob vznožju klanca na vzhodnem robu planine. Markacije peljejo proti vzhodu navkreber mimo stanov osrednje planine Ovčarija. Pri najvišji hišici se pot prevesi čez sedelce v prostrano konto.

Janja in Nataša in Urška na planini Viševnik, planina Viševnik, Vrtec (1809 m)

Zdaj zapustimo planoto in hodimo po za ta predel značilnem gorskem krasu, poraščenem z rušjem in macesni. Pot se vzpne na gozdnat preval med vršičema Vrtec (1809 m) in Griva (1757 m), potem pa se spusti čez strmo pobočje na planino Viševnik.

Drago Bregar (1952 - 1977) se je rodil v Višnji Gori in prav tu so se najbrž rojevale njegove prve alpinistične sanje. S Polževega je lahko občudoval razgled na Julijske in Kamniške Alpe, ko je kasneje uzrl razgled z njihovih vrhov, so vse poti vodile k novim izzivom in razgledom.

 

Veliko je lepih gora po Sloveniji
In ne bi mogla reči, katera je lepša, a
Še vedno se z veseljem vračam na našo
Edino, enkratno planino
Viševnik, ki kraljuje v f'žnarskih planinah.
Ni je njej enake pod soncem
In biti tam, pomeni uživati,
Kot le malo kje, Katka

Vir: Katka iz Zbornika 5, Glasilo Planinskega društva Drago Bregar, Ljubljana


Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Viševnik

PD Drago Bregar Planina Viševnik
Gorel Viševnik Planina Viševnik
Gora Vrtec Trušca s cvetjem
Planina Viševnik Gorel Viševnik
Bohinjsko jezero Črno jezero

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti