Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poziv

PZS: Ideja o postavitvi Slovenskega planinskega muzeja je stara več kot sto let.

Do konkretne realizacije te ideje pa je prišlo šele leta 1996, ko je bilo podpisano pismo o nameri za postavitev Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani med partnerji v projektu: občino Kranjska Gora, Planinsko zvezo Slovenije in PD Dovje - Mojstrana. Kasneje sta se pridružila še Zavod Triglavski narodni park in Gornjesavski muzej Jesenice. Po pridobitvi dokumentacije in zagotovitvi finančnih sredstev je takratni predsednik vlade Janez Janša dne 24. avgusta 2007 položil temeljni kamen za bodoči muzej. Gradnja muzejske stavbe se je pričela 22. julija 2008 in stavba muzeja v letošnjem letu dobiva svojo dokončno obliko.

V okviru akcije zbiranja sredstev med člani planinske organizacije je bil projekt v letu 2008 predstavljen na vseh Meddruštvenih odborih PZS.

Za pripravo vsebin muzeja je bila leta 2008 ustanovljena krovna skupina za scenarij muzeja (Irena Lačen - Benedičič, Aleš Arih, Miro Eržen in Janez Bizjak), ki je v sodelovanju s skupino avtorjev za posamezne vsebine v okviru PZS, pripravila in uskladila vsebinski scenarij, kar je bil osnova za oblikovanje stalne razstave muzeja. Vsebinski scenarij so potrdili vsi pristojni organi projektnih partnerjev.

Kaj želimo razstaviti v Slovenskem planinskem muzeju?

Rdeča nit stalne postavitve razstave bo VZPON NA GORO, ki predstavlja osnovno zgodbo, razdeljeno na enajst tematskih točk oziroma vsebinskih sklopov, ki ponazarjajo in prikazujejo vso razvejano slovensko planinsko dejavnost skozi zgodovinski čas.

Stalno razstavo bomo realizirali v skladu z dosedaj zbranim gradivom, razpoložljivim prostorom in delno tudi z oblikovanjem multimedijskega predstavitvenega filma, kot dopolnitve razstave. Velik poudarek pa bo na občasnih razstavah, kjer bomo predstavljali posamezna področja planinstva tako po dejavnosti kot regijsko.

Zato pozivamo planinska društva, ki so izdala jubilejne kronike, da kratke povzetke iz njih posredujejo skupini za pripravo vsebine muzeja. Ravno tako pozivamo vse, ki imajo razne planinske predmete, dokumente in druga gradiva, da jih namenijo za muzejsko zbirko.

Razstavni eksponati:
* planinski predmeti, ki imajo vsebino
* stari dokumenti
* arhivsko gradivo
* fotografije z vsebino
* stare razglednice koč
* knjige s planinsko tematiko

itd.

Osrednja muzejska zbirka bo predstavljena na panojih, v vitrinah in na plazma ekranih. Za predstavitev bo uporabljena sodobna tehnologija.

Muzejskih eksponatov iz drugih delov Slovenije je bistveno manj kot iz Gorenjske. Zato je nujno, da v planinskih društvih takoj pričnete z akcijami in pozivom vsem, ki take eksponate hranijo, da jih odstopijo bodočemu muzeju. Nekaj jih bo predstavljeno v stalni zbirki večina pa se jih bo uporabila za občasne tematske razstave.

Če želimo, da bo Slovenski planinski muzej res vseslovenski je prav, da se v zbiranje muzejskih eksponatov vključimo vsi člani planinske organizacije in pripomoremo, da bo muzej vsebinsko čim bogatejši.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti