Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skozi razstavo vzpon na goro

Gorenjski glas - Simon Šubic: Snovalci razstave v novem Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani so z delom že pri koncu.

Muzejska zgodba bo zasnovana kot vzpon na goro.

Mojstrana - Gradbeni del projekta Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani je leto dni pred uradnim odprtjem (7. avgusta 2010) že končan, v zaključni fazi pa je tudi snovanje razstave, je ta teden po ogledu nove stavbe pojasnil vodja projekta Miro Eržen, tudi predsednik Planinskega društva Dovje-Mojstrana. "Aljažev stolp bi bil zagotovo velika atrakcija, vendar pa muzej ne bo izgubil na pomembnosti, četudi stolp ostane na vrhu Triglava," je odgovori! na vprašanje, ali bo v muzeju prostor rudi za Aljažev stolp, "Objekt je nekaj posebne-ga in bo že zato vabil obiskovalce, da si ogledajo muzejsko zbirko. Kot vsaka novogradnja je sicer pri ljudeh naletel na različne odzive, vendar mislim, da bodo s končno podobo Mojstrančani zadovoljni," meni župan Kranjske Gore Jure Žerjav, ki tako kot Eržen pričakuje, da bo pridobivanje finančnih sredstev za 3,2 milijona evrov vreden projekt potekalo po načrtih. "Občina poleg svojih sredstev v višini 650 tisoč: evrov vlaga tudi 1,65 milijona evrov iz evropskega kohezijskega sklada, ki ji pripadajo v okviru gorenjske pokrajine," je pojasnil župan. Petsto tisoč evrov naj bi prispevalo ministrstvo za kulturo, 400 tisoč evrov pa v ta namen ustanovljena Ustanova Avgusta Delavca, ki mora zbrati še 160 tisoč evrov.

Medtem ko si obstoječo Triglavsko muzejsko zbirko v Mojstrani na leto ogleda približno tri tisoč obiskovalcev, pa direktorica Gorenje-savskega muzeja Irena Lačen Benedičič pričakuje, da bo novi muzej zaradi atraktivnosti razstave na leto obiskalo več kot dvajset tisoč obiskovalcev. "Osnovna zamisel je, da se vsak obiskovalec z ogledovanjem razstave vzpne na enega od dvanajstih predlaganih vrhov," je pojasnila Benedičičeva, ki jo tudi veseli, da bosta v kleti novega muzeja dva velika depoja, namenjena hrambi večjih predmetov ter bogatega slikovnega in fotografskega gradiva, ki jih imajo sedaj deponirane na različnih lokacijah.

Simon Šubic
 

  07.08.2009

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46050

Novosti