Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odprli vrata v SPM

4. avgusta 2009 nekaj po 17. uri se je v Mojstrani začel prvi uradni obisk prostorov novozgrajenega Slovenskega planinskega muzeja, ki mu je sledila predstavitev projekta ...
Bilo je skoraj petdeset gostov iz vse Slovenije ...

SPM, 05.08.2009
Člani UO PZS in alpinisti na obisku v stavbi Slovenskega planinskega muzeja

V torek, 4. avgusta 2009, so si stavbo bodočega Slovenskega planinskega muzeja ogledali člani Upravnega odbora ter drugi predstavniki širšega vodstva Planinske zveze Slovenije in predstavniki partnerjev projekta. Zbrane je med drugimi pozdravil tudi župan občine Kranjska Gora Jure Žerjav, ki je izrazil zadovoljstvo, da projekt poteka v skladu z investicijskim programom.

Po ogledu stavbe sta vodja projekta Miro Eržen in direktorica Gornjesavskega muzeja Irena Lačen Benedičič predstavila zasnovo razstave. Pri razstavi sodelujejo strokovna skupina, ki jo vodi dr. Sonja Ifko s Fakultete za arhitekturo, strokovni sodelavci Gornjesavskega muzeja in strokovni sodelavci s posameznih vsebinskih področij tako iz vrst PZS kot zunanji sodelavci.

Navzoči, med katerimi sta bila tudi dva izmed naših vrhunskih alpinistov in himalajcev Viki Grošelj in Davo Karničar, so bili navdušeni izvedenimi deli in z zasnovo razstave. Obljubili so nadaljnjo podporo pri zbiranju potrebnih sredstev v okviru Ustanove Avgusta Delavca in pri zbiranju dragocenih muzejskih eksponatov, ki sodijo v Slovenski planinski muzej. Takšnih je med slovensko planinsko javnostjo še veliko.



PZS, 05.08.2009:
Slovenski planinski muzej - ogled stavbe in posvet

Včeraj (4. avgusta 2009 ob 17. uri) je v Mojstrani potekal kratek posvet in ogled stavbe Slovenskega planinskega muzeja, kjer smo se lahko seznanili in dobili nekaj kratkih informacij o poteku zaključnih gradbenih del. Predvsem pa so bile vzpodbudne informacije o konceptu muzeja vključujoč multimedijske predstavitve in moderen pogled in način dela odgovornih pri nastajanju muzeja.

Slovenski planinski muzej naj bi prve obiskovalce sprejel 7. avgusta naslednje leto.

Žalosti le dejstvo, da je denar, pri tako velikem vseslovenskem projektu, prispevala le polovica planinskih društev in to kljub dejstvu, da so se s tem strinjali predstavniki PD na sestankih vseh MDO leta 2008 in predlog sprejeli tudi na skupščini tega leta. In tudi dejstvo, da gre samo za 1 € na člana planinskega društva na leto v obdobju od 2008 do 2010.

Koliko bo muzej živel je odvisno od vseh nas (planincev, alpinistov, reševalcev, vodnikov...) in pomagajmo, da bomo nanj ponosni in ne bomo znova govorili: »Ja, tam v Avstriji imajo pa to čisto drugače in tam je tako...«


SPM: Vodič po muzeju >>>

SPM: Zbirke >>>

SPM: Aktivnosti >>>

 

 Zunanjost in notranjost SPM

Irena Lačen Benedičič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
MUZ novosti

4 komentarjev na članku "Odprli vrata v SPM"

Igor Zlodej,

Gorniki so izključeni!?


Domen Zupan,

Glede gornikov je bila prava burleska pri postavljanju temeljnega kamna za ta muzej. Na njem je namreč pisalo - SLOVENSKI PLANINCI IN GORNIKI, nad čemer je aktualni predsednik PZS bentil da je bilo kaj in je dal mir šele, ko so ga jasno postavili pred dejstvo, da naj pač sam zazida kamen, kakršnega si želi, če mu kaj ni všeč!¨Ja, težki problemi, ni kaj...


Tomaž Ogrin,

Vsekakor vse čestitke za postavitev hlevčka. Zdaj pride še kravca. Oziroma cela čreda.

Kar se bikca tiče, pa naj bo kar na Triglavu, ker se tam najbolje počuti. To je dokazal s svojo visoko starostjo in čvrstočo, ki ne odneha. Tam je tudi najbolje zavarovan. Ga ni treba priklepat z verigo kot kolo, ne potrebuje varnostne službe, ne kaže, da bi se našel kakšen tat.

"Počaščeni bomo, če bo sprejeta odločitev stroke, lastnikov in tudi pristojnih organov države, da bi stolp iz strokovno utemeljenih razlogov v smislu njegovega zavarovanja, postavili in ohranili v Slovenskem planinskem muzeju." pišejo na straneh muzeja.

Kar se botre rje tiče, te gospe s koso za železne (beri jeklene) prebivalce našega planeta, okolja, ki se ponaša z veliko vlage in kisika, tudi morske vode, pa jo znamo držati na razdalji. Pa naj gre za stare lokomotive, ladje, ali pa cisterne, plinovode in kar je še jeklenjakov.

Lahko zgolj s pasivno zaščito, kot so premazi, lahko pa tudi z aktivno, kot je katodna zaščita.

Domnevam, da stolp še nima katodne zaščite. Morda je niti ne potrebuje, ne vem. A za kišto pira stavim, da ni strokovno utemeljenih razlogov za njegovo prestavitev z najvišjega vrha Slovenije.


Boštjan Fon,

Ne, gorniki niso izključeni!

Se dobimo v soboto, 8. 8. 2009, ob 11h pri stolpu.

Zakaj? I, zaradi jako umnega razloga: ker nas molji še ne zmorejo navrtavati in zato nismo za v muzej. Tako kot stolp ne, ane?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti