Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Triglavsko Dvojno jezero napadle alge

5.08.2009  

 

 


Dvojno jezero pod Kočo pri
Triglavskih jezerih so (spet)
napadle alge – onesnaženje v
osrčju Triglavskega narodnega
parka bo treba odpraviti!
(Foto: Stane Klemenc)

sreda, 5. avgust 2009, ob 14:01, Dušan Škodič, ogledov: 2957

Dnevnik - Primož Knez: Triglavska sedmera jezera onesnažena - So za alge krive ribe ali odplake iz bližnje koče?

Triglavska sedmera jezera so onesnažena! Gorski vodnik Stane Klemenc nam je posredoval fotografije Dvojnega jezera ob Koči pri Triglavskih jezerih, ki kažejo na to, da so jezero napadle alge, ki zdaj že razpadajo, kar seveda povzroča hud smrad. "Alge so se razširile po obeh jezerih, rob je močno algast, vse naokoli smrdi po gnilih algah. Vsem je jasno, da je razlog onesnaženja Koča pri Triglavskih jezerih. Če ne bomo takoj ukrepali, bo prišlo do onesnaženja Črnega jezera, nato Bohinjskega in onesnažena bo vsa pitna voda v Bohinju. Stroka ve, kaj je treba storiti," opozarja gorski vodnik Stane Klemenc.
Lastnik koče je Planinsko društvo Ljubljana - Matica, oskrbnik pa Herman Uranič, ki se zaveda, da je jezero onesnaženo in da bi res morali nekaj ukreniti. "Koča nima čistilne naprave, vsake tri leta pozimi praznijo greznico. Za čistilno napravo bi potrebovali stalno električno energijo, pred leti so že zbrali denar za električno napeljavo prek Komne, a je bil prav Triglavski narodni park proti. Sam sem sicer prepričan, da so glavni krivci za alge ribe v jezeru, ki so jih pred dvema desetletjema prinesli vanj. Ribe so pojedle rakce, ki so bili naravni čistilci jezera. Zdaj se alge redno pojavljajo, a tako hudo kot letos še ni bilo. Res pa je, da je zdaj, ko voda upada, najhuje. Čez teden ali dva bo že zrasla trava," je pojasnil oskrbnik Herman Uranič, ki meni, da je rešitev poleg čistilne naprave tudi praznjenje jezera, odstranitev rib in celovito čiščenje.

Martin Šolar iz Triglavskega narodnega parka je potrdil, da je krivcev verjetno res več, tudi ribe, ki so jih pred leti že odstranjevali. "Pojav alg je sicer naravni proces, ki pa ga onesnaževanje močno pospeši. Delovanje planinske koče je potencialna ekološka bomba, saj tam vsako sezono prespi več kot šest tisoč ljudi, še več pa je dnevnih obiskovalcev. Drži, da smo pred leti nasprotovali napeljavi elektrike vse do koče, saj smo prepričani, da to ni nujno potrebno. Rešitev bi prinesli manjša in manj potratna čistilna naprava, zmanjšanje porabe vode, suha stranišča in podobno. Tudi sistem greznice v enem nivoju je neustrezen, saj zadeva ne deluje in voda odplakne vrhnji, najbolj onesnažen del neposredno v jezero," je pojasnil Martin Šolar. Ta hip je nujen tudi inšpekcijski nadzor, ki bo pokazal, kateri so pravi vzroki za onesnaženje, tako da bo tudi rešitev lažje poiskati. Zato je TNP o tem že obvestil inšpekcijo za okolje in prostor. "Rešitev mora biti usklajena, potem pa tudi TNP lahko pomaga pri iskanju denarja in izdelavi projektov," je še pojasnil Šolar. Po njegovem mnenju je praznjenje jezera in čiščenje nemogoče.
 

eXTReMe Tracker