Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vršaki

Kozorog nas je pozorno in nepremično opazoval v pečiniJanez Pikon: Severno padajo Vršaki s strmimi stenami nad Dolino Sedmerih jezer, jugozahodna pobočja nad Hribaricami so položnejša. Vzhodno so Vršaki lažje dostopni, ti ne sodijo med razvpite vrhove, kljub bližini Hribaric le redko dočakajo obisk.

Vršaki

Štirje vrhovi stojijo v vrsti, ter vabijo v svojo samoto. Nanje ne vodi steza in tudi kamnitih možicev je bolj malo, držati se je potrebno grebena po občutku. Čudovito brezpotje med Vrhom Hribaric (2388 m), Debelim vrhom (2390 m), Vrh Lašt (2365 m), Globoko konto (2164 m) in Zadnjim Voglom (2327 m) je namenjeno čistemu užitku. Štirje vrhovi sestavljajo greben Vršakov, ki se dviga nad jugozahodnim obrobjem prelaza Hribarice in poteka proti jugozahodu. Najlažji pristop na Vršake je po grebenu s prelaza Hribarice. Po krajšem postanku se z južnega roba Hribaric po vzhodnem pobočju Vršakov povzpnemo na vrh prvega in obenem najvišjega Vršaka, ki je prvi iz smeri Hribaric. Z prelaza Hribarice izberemo najkrajšo smer severnega grebena, ki drži naravnost na razdrapano skalnato samoto, z ostro nasršenimi kamni, vendar kljub temu prijaznimi s svojimi podobami skalnate narave. Lahkotno hojo lepšajo vedno toplejše barve gorske pokrajine v dopoldanski svetlobi.

Kopica (2190), dolina Za Kopico, Vrata (2192 m), na Prehodavcih, (2071 m)

Zlezemo na najsevernejši in najvišji Vršak (2448 m), ki s svojim razgledom ob pomoči svetlobe predlaga posedanje in razmišljanje v njegovi družbi. Nekaj nenavadnega je v gorah, vsakega bi hoteli imeti samo zase, vendar tudi razgledni greben Vršakov s štirimi vrhovi v njem so privlačni. Hoja do najvišjega, visokega Vršaka je čudovit sprehod, ki ga dosežemo preko strmega skalnega pragu, manjšega melišča višje po vzhodnem robu.

Vršaki, Triglav, zob Kanjavca, Mišeljski Konec, Debeli vrh (2390 m)

Po krajšem oddihu na razglednem vrhu nadaljujemo s spuščanjem po južnem pobočju do nižjega sedla, odkoder se povzpnemo na naslednji Vršac (2427 m), ki verjetno pripada vzhodnemu, najvišjemu vrhu. Sledi daljše spuščanje po melišču, kjer se greben obrne bolj proti jugu na vmesni vrh Vrh za Korita (2422 m), z naslednjim vrhom in grebenom južnega in najbolj prostranega Vršaca (2431 m).

Na grebenu Vršakov, kozorog, med skalnimi razpokami

Daljši počitek na dolgem grebenu izkoristimo za ogled okoliških vrhov in Globoke konte (2146 m) nižje in južno, kamor se kasneje tudi spustimo. Previdno v skupini iščemo najboljša izhodišča za varen sestop po suhih, strmih skalnih prehodih, kjer tako dosežemo zgornji predel Globoke konte pod Zadnjim Voglom do zahodnega prelaza Vrata pod Veliko Zelnarico. Po Dolini Za Kopico se pod (tremi) Vogli, Slatno, Kredo na vzhodu, ter Veliko in Malo Zelnarico, Veliko in Malo Tičarico na zahodu, spustimo na planino Dedno polje, planino Pri Jezeru, pred planino Blato, kjer smo zopet zaključili uspešno zastavljen cilj.

Vršaki (2448 m), v ozadju Triglav, Mišeljski Konec, Tosc, Vršaki s Poprovca

Na greben Vršakov se je možno vzpeti tudi s sedla med Zadnjim Voglom (2327 m) na vrhu Globoke konte (2164 m). Vzpnemo se bolj proti vzhodu (bolj, če se držimo vzhodne smeri, toliko lažji je pristop, vendar previdno, veliko lažji je pristop s prelaza Hribarice) do širokega grebena, kjer zavijemo severno navzgor na južni greben Vršaka (2431 m). 

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Vršaki

Prelaz Hribarice Gorski poštrc
Vršaki, 2448 m Vršaki, 2448 m
Nad Globoko konto Globoka konta

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti