Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova smer v severni steni Matterhorna

Jean Troillet, Martial Dumas in Jean-Yves Fredriksen so potegnili novo smer med Bonattijevo in Schmidtovo (600 m, ABO). Troillet ima 61 let, za sabo ima 10 osemtisočakov, spust s snowboardom z Everesta...

Švicar Jean Troillet ima za seboj deset osemtisočakov (vse brez kisika) in spust s snowboardom z vrha Everesta, verjetno pa je najbolj znan po 39 urnem vzponu z Erhadom Loretanom v severni steni Everesta leta 1986.
Konec letošnjega julija je Troillet s Francozoma Martial Dumasom in Jean-Yves Fredriksenom v Matterhornu preplezal novo smer, ki gre levo od Bonattija in desno od Schmidtove. 61 letnik je smer že plezal pred tri leti s Sébastien Gayom, ampak sta zaradi slabih pogojev morala predčasno končati. Na žalost je nekaj tednov kasneje Sébastien Gay umrl v tragični nesreči. Zdaj pa se je še "neupokojeni" Troillet vrnil v steno, da bi končal projekt in posvetil smer svojemu plezalnemu partnerju.

Prvi del nove 600 metrske smeri je direktna linija med smerjo bratov Schmidt iz leta 1935 in Bonattijevim zimskim solom iz leta 1965. Po prvih 400 metrih težavne, skoraj previsne vertikale, se nova smer pridruži Schmidtovi in se nato nadaljuje ob Bonattijevi preden zavije levo proti grebenu.

 

 

 

Jean Troillet, Martial Dumas in Jean-Yves Fredriksen v Spominski smeri Sébastien Gay (600 m, ABO) v severni steni Matterhorna.

 

 

Smer je Troillet opisal: "Začne se strmo. Prvih 400 metrov je skoraj previsnih. Dobro v tem je, da si zaščiten pred padajočimi skalami. Imeli smo viseči bivak. Ocena: ABO" (kar pomeni abominable/gnusno).

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti