Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Biseri pod snegom

Dušan Jelinčič, Založba Sanje, datum izida (druge izdaje) 29. julij 2009

 

Datum izida: 29.7.2009
Žepna knjiga
Broširana vezava
Obseg: 246 strani
Format: 125 x 198 mm

ISBN / EAN: 978-961-6767-34-7

Cena z DDV: 8,99 EUR

 

V romanu Jelinčič opisuje štirinajstčlansko mednarodno odpravo Alpe Adria na Everest, ki jo je leta 1990 organiziralo Slovensko planinsko društvo Trst. Stil pisanja je podoben, kot v njegovem prvem alpinističnem romanu Zvezdnate noči*, saj je avtor idealno povezal zunanje dogodke s notranjimi. Jelinčiča zanima tisto, kar je novo. Novo pa je tisto, kar se stalno spreminja. Edino, kar se spreminja, pa je človekova duša. Opis himalajske odprave je torej večkrat pretveza za opisovanje občutkov in ljudi, ki te obdajajo in živijo s teboj v izrednih razmerah. Knjiga je doživela izreden uspeh kritike in bralcev v Sloveniji. Sestavljena je iz kratkih epifaničnih poglavij, ki opisujejo zaključene miselne celote.

Po uspehu italijanskega prevoda Zvezdnatih noči* si je najuglednejša italijanska založba za planinsko literaturo, turinska založba Vivalda, zagotovila pravice za objavo prevoda Biserov pod snegom. Knjiga je doživela izreden uspeh, saj je bila nekaj tednov na širši lestvici najbolj prodanih leposlovnih del v Italiji, z njo pa se je avtor predstavil celo na popularni oddaji Maurizio Costanzo Show. Knjigo so tudi recenzirali v najuglednejših vsedržavnih radijskih in televizijskih kulturnih oddajah. Edino težavo je predstavljalo ime avtorja, ki je bilo za mnoge voditelje, vključno za Maurizia Costanza, neizgovorljivo. Jelinčič je knjigo predstavil malodane po vsej Italiji od Rima do Milana, pa preko Turina in Firenc do Lecca, Trenta in Bologne.



*
 Alpinistični roman Zvezdnate noči dviga žanr planinskega pisanja na raven polnopravne literature. Gre za največkrat nagrajeno literarno delo slovenskega pisatelja v svetu.

G-L: BIBLIOGRAFIJA - Dušan Jelinčč 

Založba SanjeBiseri pod snegom

G-L, 23.08.: Biseri pod snegom - Boris Štupar 


Jelinčičovo pisanje nas nekoliko spominja na planinske spise legendarnega slovenskega alpinista in filozofa Klementa Juga ... Biseri pod snegom so ena najbolje pisanih slovenskih alpinističnih knjig.
- Tomo Virk, Dialogi

Poetična proza izpod Everesta. Jezik je izredno tekoč, poln reminiscenc in simpatičnih prispodob, strnjenih v kratkih "črticah", ki po etapah stopnjujejo napetost prav do konca knjige.
- Jožek Štucin, Primorska srečanja

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave
Značke:
BIB novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti