Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zakaj med hojo premikamo roke?

Žurnal 24: Ljudje to počnemi intuitivno, četudi zgleda nesmiselno: med hojo premikamo roke. Zanstveniki so ugotovili, da s tem razbremenjujejo mišice na nogah in varčujemo z energijo.

Je premikanje rok med hojo dediščina naših daljnih prednikov, ki so se premikale še na vseh štirih? Gre za vzdrževanje ravnotežja? Ali pa je to zgolj zapravljenje energije? Znanost se je že dolgo ukvarjala z vprašanjem, zakaj sploh človek med hojo premika roke. Trije raziskovalci so le našli odgovor: gre za varčevanje z energijo.

V strokovni publikaciji Proceedings of de Royal Society B so nizemski in ameriški znanstveniki pod vodstvo Stevena Collinsa z univerze Michigan opisali, kako so izvedli eksperiment, ki jih je privedel do odgovora na staro vprašanje. Deset poskusnim osebam so naložili hojo na različne načine:
► hoja s simultanim premikanjem rok: če je naprej leva noga, premaknemo levo roko in obratno,
► normalna hoja s premikanjem rok: izmenično premikanje rok in nog,
► hoja z na prsih prekrižanimi rokami,
► hoja, pri čemer so roke nepremično ob telesu.

Pri tem so merili porabo kisika in količine izdihanega odgljikovega dioksida udeležencev poskusa. Rezultat: osebe, ki so hodile normalno (oziroma po drugem od štirih navedenih načinov) so porabile precej manj energije kot ostali. Energetsko najbolj potraten je simultani način hoje, torej tisti, ki je naveden kot prvi.

Znanstveniki opažajanja pojasnjuje s tem, da normalna hoja s premikanjem rok blaži pritisk, ki so mu nožne mišice izpostavljeni pri dviganju in spuščanju nog k tlem oziroma od njih.

  31. 7. 2009

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Zakaj med hojo premikamo roke?"

Filip Vidmar,

Ne morš verjamit - se je zgoraj komu zmešalo?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti